Meet de chefs … Jurriaan en Sandra

In de rubriek ‘Meet de chefs’ gaan we in gesprek met gastkoks die wekelijks authentieke gerechten maken, met pure en verse ingrediënten in onze Pop-Up Kitchen. Dit keer gaan we in gesprek met de koks Jurriaan en Sandra, eigenaren van lunchroom ‘Fast & Vegan’ in Den Haag. We zijn benieuwd naar hun verhaal achter het bedrijf en de toekomstplannen.

Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?

Wij zijn Jurriaan en Sandra. We zijn een jaar en 3 maanden geleden begonnen met ons bedrijf ‘Fast & Vegan’. Met het idee in ons achterhoofd ‘wat wil je later doen’ en uit liefde voor veganistisch koken zijn wij dit avontuur eigenlijk aangegaan. Zodoende hebben wij onze zaak geopend in Den Haag gelegen aan de Piet Heinstraat. 

Hoe lang werken jullie al in de keuken?

In het verleden hebben wij beiden geen achtergrond in de keuken gehad (Jurriaan werkt als hulpverlener en Sandra is advocate), maar nadat we hadden besloten om niet ons hele leven lang hetzelfde werk uit te voeren, hebben we de knoop doorgehakt en zijn wij Fast & Vegan ernaast begonnen. We kookten voorheen altijd al graag in onze eigen keuken thuis en deelden de passie en liefde voor koken natuurlijk al.  

Hoe is de passie voor koken ontstaan?

Die passie is er altijd geweest. Naast de passie voor koken zelf, delen wij ook de liefde voor dieren en de wereld om ons heen. Thuis zijn we begonnen met het experimenteren van verschillende recepten en gerechten en zo kwamen wij er al gauw achter dat dit iets is wat wij graag doen, dus waarom zou je die droom niet achterna gaan?

Wat zijn de toekomstplannen? 

Nu in deze tijd is het natuurlijk lastig om op de zaken vooruit te lopen. Anderzijds laten wij het ook graag open, het leven hoeft niet volledig uitgestippeld te zijn, zo houdt je het avontuurlijk. De komende tijd willen we ons bedrijf vooral voortzetten. Daarnaast zijn we ook bezig met het ontwikkelen van onze eigen veganistische producten voor de retail. Deze producten zijn gefocust op een veganistische lifestyle en bedoeld om onder ons eigen merk te verkopen. Dat gedeelte willen we in de toekomst verder op de kaart zetten.  

Wat maakt jullie stijl uniek?

Met het veganistische concept onderscheiden we ons natuurlijk al. Het hoeft niet moeilijk te zijn, maar we geven een nieuwe touch aan bestaande foodconcepten. We vinden het vooral belangrijk dat het eten lekker is en waar de behoeftes liggen van de gast. Bijvoorbeeld onze vega tosti’s, die zijn erg gewild. Denk dan bijvoorbeeld aan tosti’s gemaakt met tempé, vegan kip of vegan cheddar. Hetzelfde geldt voor onze taarten, overigens ook met veganistische producten gemaakt, doen het enorm goed. Daarbij veranderen we onze kaart regelmatig, zodat mensen veel verschillende soorten gerechten kunnen proberen.

Welke keuken is de voornaamste inspiratie voor jullie gerechten geweest? 

Wij beschikken over een grote verzameling vegan kookboeken (50 en meer) waar Sandra haar inspiratie uit haalt. We gebruiken een recept als uitgangspunt en daarna geven wij daar onze eigen draai aan, door te kijken welke producten er vervangen kunnen worden en zodoende er een veganistisch recept ontstaat. Wij proberen altijd te denken aan soorten producten die bijvoorbeeld de eiwitten en mineralen compenseren waardoor het recept nog steeds een voedzaam en rijkgevulde maaltijd blijft. 

Met welke producten werken jullie voornamelijk?

Veel bananen, noten, limoenen en overige natuurlijke producten. Voor de taarten gebruiken we de ingrediënten die men doorgaans voor het bakken van taarten ook gebruikt, maar wij laten dan de eieren achterwege en vervangen die door een egg-replacer. Hetzelfde geldt voor melk, door bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk te gebruiken. 

Hebben jullie een leuke quote voor ons?

Dat zijn er twee eigenlijk! ‘You may say I’m a dreamer’ en ‘Let’s do it’. Ze zijn met betrekking tot ons verhaal heel erg van toepassing. Als je iets graag wilt of een droom wil verwezenlijken, wat houdt je dan nog tegen?

Wat proberen jullie de gasten te laten ervaren met de gerechten die jullie maken?

Dat het gewoon lekker is maar je niks hoeft te missen. Je hoeft geen diehard vegan te zijn om lekker veganistisch te eten. Een vleeseter kan even goed aanschuiven en ook heerlijk hebben gegeten bij ons. Op deze wijze willen wij laten zien dat het ook op een andere manier kan.

Wat is jullie signature dish?

Voornamelijk onze taarten eigenlijk! Heel populair momenteel en daarnaast hebben we ook overheerlijke soepjes en tosti’s. 

Jurriaan en Sandra zijn twee keer per maand, op de maandagavond in het Koorenhuis te vinden.
Meer informatie over Fast & Vegan is te vinden via de website.

Niets missen? Meld je aan voor onze NIEUWSBRIEF