Koffie drinken met … Surya Goudsmit

Onze ouders moedigden ons altijd aan om hoge eisen te stellen, zodat we de beste cijfers kunnen behalen en buitengewoon goed kunnen presteren op het gebied van sport, muziek en andere hobby’s. We hebben geleerd dat we elk hoog doel kunnen bereiken dat we willen bereiken.

Het probleem dat ontstaat is dat deze perfectionisme zich uitbreidt naar verschillende delen van ons leven zonder dat we dat door hebben. Taken ‘gewoon’ doen is moeilijk wanneer alles perfect moet zijn, waardoor je iets uitstelt of het gewoon niet doet. Surya vindt dat we deze gewoonte los moeten laten en weer een connectie krijgen met het kind in onszelf. Surya heeft een workshop ‘Vrije Verf’ bedacht, waarbij mensen kunnen leren om zichzelf te uiten met de hulp van verf.

Surya is eigenlijk geschoold als maatschappelijk werkster. Ze heeft jarenlang in de jeugdzorg gewerkt, maar heeft na een spirituele tocht de kunst omarmd. In 2017 is deze proces begonnen nadat ze besloot om weer bij haar ouders te wonen om haar dromen te volgen. Op verschillende manieren is Surya begonnen met het helingproces, zoals therapie en reizen. Haar eerste reis had ook meteen de meeste impact en dat was New Orleans, de stad van kunst en jazz. Na twee en een halve maand in deze stad voelde ze de connectie met kunst terugkomen en besloot hier in Nederland zichzelf om te scholen tot creatief coach.

Met de workshop Vrije Verf wil Surya mensen laten weten dat ze zichzelf kunnen uiten zonder oordeel. Oordeel van anderen en oordeel van jezelf.

‘Vanuit school eigenlijk en vaak ook vanuit je ouders krijg je vaak te horen dat je alles goed moet doen. Je wordt wel gepusht om te presteren. Dat zie je ook vaak met de mensen die bij mij een workshop volgen dat ze in het begin heel onzeker worden, want ze zeggen ja, ik kan het helemaal niet, want er is ooit een juffrouw geweest die de één een 10 geeft en de andere een 5.’

Surya wil laten weten dat iedereen in principe kan schilderen en dat het niet zo hoogdrempelig is zoals het lijkt. Iedereen met 2 handen of zelfs voeten kan schilderen. Het is maar verf, als het lelijk is, verf droogt op en je kan er weer overheen schilderen. Met deze gedachtegang wil Surya uiteindelijk haar studenten leren om echt te genieten van een bepaalde activiteit in plaats van te stressen dat het perfect moet zijn.

De workshop Vrije Verf is nieuw hier in het Koorenhuis. In september is Surya hier begonnen. In Surya’s eigen woorden.

‘Het is een begrip in Den Haag toch? Ik loop er altijd langs en ineens had ik vorig jaar een droom en dacht ik zou wel heel graag in het Koorenhuis les willen geven. Ik heb toen van de zomer een mailtje gestuurd, want ik wist niet hoe het proces eruitzag. Moet ik dan aangenomen worden of is er een gesprek? Toen was het van nou, je kan gewoon reserveren, welke dag zou je willen en ik zat erin. Het ging zo makkelijk.’

Surya wil zich nu echt focussen op haar workshops. Online en offline. Met achtergrond als maatschappelijk medewerker en jeugdzorg wil zij graag een workshop ontwikkelen speciaal voor kinderen, zodat kinderen ook vrij van oordeel zichzelf kunnen uiten, maar met Surya weet je het nooit, zij gelooft erin om vrij te blijven.

Volg Surya!

Website

Instagram