Koffie drinken met … Neeltje Meerman

Voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’ maken we kennis met inspirerende aanbieders en makers uit het Koorenhuis. Dit keer drinken we koffie met Neeltje Meerman. Neeltje is beeldend kunstenaar en geeft elke vrijdagochtend les op het gebied van tekenen en schilderen in het Koorenhuis. We gaan met Neeltje in gesprek en komen meer te weten over haar inspirerende verhaal en achtergrond in de kunst.

 

Vertel eens iets over jezelf? 

Ik ben Neeltje Meerman. In het dagelijks leven ben ik beeldend kunstenaar en daarnaast werk ik als autonoom kunstenaar. Ik heb mijn opleiding gevolgd in Den Haag bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Na afronding van mijn opleiding ben ik naar Zeeland verhuisd. In de tijd dat ik in Zeeland woonde, ben ik begonnen met het opzetten van mijn kunstlessen. Als persoon sta ik heel erg open om nieuwe dingen te leren en ergens beter in te worden. Dat vind ik gewoon erg leuk, om die reden beoefen ik als hobby zweefvliegen en daarnaast dans ik ook nog wekelijks. 

‘Het Koorenhuis draagt iets cultureels uit naar de stad en het gebouw ziet er mooi en representatief uit’

 

Wat is je relatie met het Koorenhuis?

Mijn beide dochters zijn in Den Haag geboren en die zijn uiteindelijk weer teruggegaan naar deze stad. Dat motiveerde mij om ook terug te gaan. Hier in Den Haag wilde ik mijn kunstlessen voortzetten en zo ben ik in 2018 bij het Koorenhuis gekomen. Toentertijd bood zich er een mogelijkheid aan om in het Koorenhuis een atelier te huren en zodoende geef ik hier elke vrijdag ochtend mijn lessen. 

Hoe ben je op het idee gekomen om kunstlessen te geven?

Het begon allemaal toen ik 13 jaar oud was. Toen heb ik wekenlang gespaard om een olieverf kistje en een boek met theorie over kunst aan te schaffen. Zoals ik eerder vertelde ben ik op een gegeven  moment naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) gegaan. Op de KABK werden we als  studenten juist gestimuleerd om vrij en met een open blik te werk te gaan. Je wordt daar echt vrijgelaten in het creëren van kunst, heel erg ‘out of the box’ om het zo te noemen.  Dat was bevrijdend, want ik kom zelf uit een generatie die juist gepusht werd om volgens de regels en richtlijnen te denken. Een vrijere methode past eigenlijk precies bij mij omdat ik niet graag werk met hele strakke richtlijnen. Mijn oudste dochter die zegt altijd; ‘jij denkt niet uit de box, maar jij hebt geen box’ en zo kan jij mij denk ik het beste omschrijven. 

 

‘Hier in Den Haag heb ik veel meer differentiatie in leerlingen tijdens mijn lessen’

 

Wat voor publiek spreek jij aan met de kunstlessen?

De lessen zijn bedoeld voor mensen die echt geïnteresseerd zijn en iets willen leren of zich willen ontwikkelen in een bepaalde techniek van kunstbeoefening. Daarbij maak ik geen onderscheid met leeftijden. Op deze manier kan ik mensen verder helpen ontwikkelen met de vaardigheden en kennis die ik heb opgedaan binnen mijn vakgebied. 

Sinds ik in het Koorenhuis werk, trek ik een heel ander publiek aan dan voorheen in Zeeland. In Zeeland was het lastiger om met een doelgroep te werken, want dan was je al blij dat je klanten had. Het was allemaal iets lastiger daar. In Den Haag merkte ik gelijk op dat er veel vraag was van mensen die mij benaderen voor een specifiek doel. 

Hoe zou jij je eigen lessen omschrijven?

Om te beginnen bied ik een basiscursus aan. In deze cursus komen alle basistechnieken aan bod. Je leert dan voornamelijk hetgeen wat ik belangrijk vind om de cursist mee te geven. Bij de basiscursus komen technieken aan bod zoals olieverf, aquarel, acryl schilderen en tekenen met houtskool en potlood. Na de basiscursus mag de leerling of cursist zich verdiepen in een techniek waar die beter in wilt worden. De een wil beter leren striptekenen, de ander wilt weer iets anders.  Daarom steun ik de leerlingen zowel op technisch gebied als in hun creatieve ontwikkeling. 

Ik geef les aan jong en oud en wat me opvalt is dat jongere mensen bepaalde dingen veel sneller oppakken. Dat merk ik bij mezelf ook terug in mijn eigen hobby; zweefvliegen. Jonge mensen die net met zweefvliegen beginnen, leren de vaardigheden veel sneller, zodat die vaak na een paar lessen alleen mogen vliegen. Bij mij duurt dat gewoon vier keer zo lang! Nou ben ik wel iemand die nog steeds graag leert en daarbij echt openstaat om nieuwe dingen te leren, maar alles gaat minder rap dan vroeger. In de les merk je dat ook, het verbaast me altijd hoe snel de jongere studenten nieuwe vaardigheden of technieken leren.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Bij deze vraag koppel ik weer terug naar mijn hobby zweefvliegen, waar je alles van een heel ander perspectief bekijkt. Mensen zijn zich heel weinig bewust van de andere invalshoeken. Als je bijvoorbeeld op je buik gaat liggen ziet je beeld er weer heel anders uit. Vanuit mijn zweefvliegtuig, heb je echt een prachtig zicht van boven, daar haal ik heel veel inspiratie vandaan. Als er weer meer tijd vrijkomt, zou ik het schilderen van meerdere perspectieven op artistiek niveau verder willen uitbuiten. 

Noem iets waar je trots op bent?

Ik ben trots op mijn fantasie en daarnaast de leergierigheid die in mij zit. Nieuwe dingen leren is een van de leukste dingen in het leven en ik ben blij dat ik dat weet en in mij heb zitten. Dat is naar mijn mening ook van belang in mijn vakgebied, want er is altijd ruimte voor verbetering en het leren van nieuwe technieken, vaardigheden en kennis. Ik raad het iedereen aan om niet te gaan zitten naarmate je ouder wordt, maar zoek dan juist nieuwe uitdagingen die je inspireren en waarvan je kunt leren.

 

Wil je meer informatie over Neeltje en haar kunstlessen?

Bezoek dan haar website.

Niets missen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF