Koffie drinken met … Lotte Verweij

We spreken af met Lotte Verweij voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’. Lotte heeft grafisch ontwerpen gestudeerd en geeft kunstlessen voor kinderen in het Koorenhuis. Daarnaast organiseert Lotte veel kinderkunstprojecten op festivals en scholen. Wij werden nieuwsgierig naar het verhaal van Lotte. Het werd dus tijd voor een kopje koffie met Lotte.


Vertel wat over jezelf en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Lotte Verweij. Ik ben in Den Haag komen wonen omdat ik grafisch ontwerpen studeerde op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Al snel ontdekte ik dat ik het heel leuk vind om met kinderen samen te ontwerpen. Daarom ben ik nog een docentenopleiding gaan doen. Sindsdien ben ik heel veel les gaan geven. Ik kom dus regelmatig in het Koorenhuis omdat ik hier een lokaal huur om les te kunnen geven. Daarnaast organiseer ik veel kinderkunstprojecten op festivals en scholen.

Ik heb grafisch ontwerpen gestudeerd, maar beoefen dit niet echt als beroep, maar het speelt nog steeds een ontzettend grote rol in het werk dat ik doe. Als ik bijvoorbeeld een kinderkunstproject bedenk, dan ontwerp ik hierbij allerlei dingen om het project te versterken. Je kijkt ook heel anders naar de wereld als ontwerper en dat vind ik heel leuk om in mijn lessen terug te laten komen.

Wat betekent het Koorenhuis voor jou?

Het Koorenhuis is een erg fijne plek. Ik huur het atelier op zolder omdat er veel ruimte is voor de kinderen om te experimenteren met verschillende beeldende technieken. Dat we gebruik kunnen maken van de grote schildersezels is voor veel kinderen echt een feestje, zo’n ezel hebben de meeste kinderen niet in huis. Er is in het lokaal lekker veel ruimte en voor een kunstles is dat echt ideaal, maar ook de locatie van het Koorenhuis zelf is heel fijn en erg centraal. Ik spreek in de foyer regelmatig met iemand af om even te vergaderen bijvoorbeeld.

Hoe ben je op het idee gekomen om kunstlessen te geven?

Dat is eigenlijk begonnen toen ik ging ontwerpen. Mijn afstudeeropdracht op de kunstacademie ging over fijne motoriek. Mijn onderzoek ging erover hoe kinderen steeds minder schrijven en tekenen. Doordat ik veel opdrachtjes ging bedenken om de fijne motoriek te kunnen trainen, kwam ik tot het inzicht dat het heel leuk is om hier iets meer mee te doen, ook qua uitvoering. Daarom heb ik nog een studie gevolgd om mijn lesbevoegdheid te halen en nu ben ik eigenlijk meer kunstdocent dan ontwerper. Dat is eigenlijk wel heel grappig.

Ik vind de combinatie leuk omdat ik het ontwerpen nog steeds goed kan gebruiken tijdens mijn lessen. Ik leer de kinderen om kritisch te kijken naar wat ze zien. Door hier samen over te praten leren we van elkaar. Hier krijg ik veel energie van.

Welke doelgroep spreek je aan met de kunstlessen? Waarom heb je voor deze doelgroep gekozen?

De lessen die ik in het Koorenhuis geef zijn voor kinderen van 7 t/m 12. Voor de rest geef ik eigenlijk aan alle mensen, jong en oud, les. Sommige workshops verzin ik speciaal voor kinderen, maar vaak blijken volwassen zo geïnteresseerd dat ze ook mee willen doen!

Hoe zou je je eigen kunstlessen omschrijven?

Het proces is heel belangrijk, dus dat kinderen dingen uit kunnen proberen en ontdekken, experimenten. Ik zorg dan dat ik veel inspiratie geef door bijvoorbeeld verschillende technieken uit te leggen of andere kunstwerken of kunstenaars te laten zien. Ik vind het vooral erg belangrijk dat er veel vrijheid is om zelf te ontdekken. Misschien is het kunstwerk dat je uiteindelijk maakt helemaal niet zoals je had gewild maar je leert juist het meeste van het proces.

 

“Het proces is heel belangrijk, dus dat kinderen dingen uit kunnen proberen en ontdekken, experimenten”

 

Wat wil jij de cursisten/leerlingen meegeven tijdens jouw lessen?

Dat er heel veel mogelijk is. Ik vind het ook prettig dat, stel we hebben een les over schildertechnieken, en je hebt meer zin om bijvoorbeeld iets te bouwen of uit te vinden dat dit ook kan. Je hoeft je dus niet te beperken tot een activiteit, tot bijvoorbeeld alleen maar schilderen of alleen maar tekenen. Er kan dus heel veel en je kan ook allerlei verschillende dingen door elkaar doen. Kinderen leren vaak dat je kunt tekenen óf schilderen óf knippen óf kleien maar juist door verschillende technieken te combineren, ontdekken kinderen wat het beste bij ze past. Op deze manier vorm je je eigen manier van werken of je eigen stijl.

Hoe is de liefde voor kunst ooit ontstaan?

Ik ging vroeger op jonge leeftijd al mee naar musea en mijn moeder tekent veel. Daardoor ging ik ook veel tekenen. Op de middelbare school koos ik alle kunstvakken, zo raakte ik steeds meer geïnteresseerd in kunst. Ik teken nog steeds heel veel en inmiddels werk ik ook zelf in een museum: het Kunstmuseum Den Haag. Als museumdocent neem ik klassen mee door de tentoonstellingen en hoop ik dat ze net als ik nieuwsgierig worden naar kunst! Zo is de cirkel weer rond.

Wie of wat inspireert jou als het gaat om kunst?

Ik denk vooral de kinderen zelf. Ik word er heel erg blij van als ik een kind bezig zie die iets ontdekt heeft en helemaal opgaat in een eigen fantasiewereld. Daar krijg ik zelf ook veel inspiratie en plezier van. Daarnaast ga ik nog steeds naar het museum en lees ik over kunstenaars en kunstwerken. Soms zie ik wel eens een gave kunstenaar en dan denk ik ‘dit zou wel eens goed startpunt kunnen zijn van een les’ en dan ga ik daarover nadenken. Ik zie ook vaak een kind iets uitproberen en dan denk ik ‘ik weet wel een leuke kunstenaar of een leuke techniek die ik hieraan kan koppelen’ en dan zorg ik gewoon dat de volgende les heel goed past bij de interesse van de leerling.

Een kunstenaar die ik graag in mijn lessen bespreek is Theo Jansen. Hij is degene die de strandbeesten maakt op het strand van Den Haag. Dat zijn hele grote dieren die door de wind gaan lopen. Hij is een kunstenaar, maar werkt ook met techniek als onderdeel van kunst en dat past heel erg goed bij de tijd van nu. Jong en oud raakt gefascineerd door zijn werk en dat levert mooie gesprekken en inspiratie op. Hij is daarom wel echt een van mijn favoriete kunstenaars.

Noem iets waar je trots op bent?

Dat ik zzp’er ben zorgt ervoor dat ik op heel veel verschillende plekken in Den Haag, maar ook op andere plekken in Nederland kan werken. Ik kom op veel plekken, ik leer heel veel mensen kennen en ik hoop daarom ook veel mensen nieuwsgierig te maken naar kunst. Dit is het leukste van mijn werk, dat ik mensen op heel veel plekken kan inspireren.

Wat zijn je doelen of plannen voor de komende jaren?

Ik hoop dat ik snel weer op locaties aan de slag mag die nu nog gesloten zijn. Ik ben steeds meer bezig om het grafisch ontwerpen een belangrijk onderwerp te maken van mijn ondernemerschap: ik ben van plan om heel veel mooie projecten te bedenken waarbij het zijn van een kunstdocent, maar ook het zijn van een ontwerper de basis vormt van mijn werk. Nu ben ik voornamelijk kunstdocent maar ik vind het ontwerpgedeelte ook belangrijk om er nog meer bij te betrekken.

Hoe ga jij om met de lockdown?

Ik heb besloten dat ik geen online lessen aan kinderen geef. Ik vind niet dat ik de kwaliteit van mijn lessen kan bieden via bijvoorbeeld ZOOM. Ik kan dan niet goed meekijken bij wat de kinderen doen en ik denk ook dat het veel leuker en fijner werkt als ik in een lokaal ben met de kinderen. Het is dus hopen dat het allemaal snel weer kan!

Gelukkig zijn er een heleboel dingen nog wel mogelijk! Ik geef bijvoorbeeld workshops via KOO en het Rewire festival. En ik heb een les die ik normaal in het echt geef in het Haags Gemeentearchief digitaal kunnen maken. Het is op een professionele manier gefilmd zodat ik op afstand toch kinderen online kon meenemen in het archief. Deze tijd heeft naar mijn idee veel originele of verrassende projecten gebracht. Dat is heel erg leuk, je ziet echt dat er toch ineens andere dingen mogelijk blijken.

Ik gebruik deze tijd ook om goed na te denken over de toekomst van mijn bedrijf. Zo ben ik een cursus gaan volgen om weer nieuwe dingen te leren over het ondernemerschap.

Heb je tips om deze periode door te komen?

Afgelopen jaar hebben we zoveel thuisgezeten dat we elke centimeter van elke muur uit ons hoofd kennen. Een nieuw kunstwerk in huis is perfect om met een frisse blik weer van je huis te kunnen genieten. Trek je kasten eens open om te kijken of er misschien nog ergens restmateriaal of rommel ligt, iets waar je niks meer mee doet of wat je normaal weg zou gooien. Kijk ernaar met nieuwe ogen en ontdek of je er iets nieuws mee kunt maken. Wat voor kunstwerk heeft jouw huis nodig?

 

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd geraakt door Lotte?
Bezoek Lotte’s website