Koffie drinken met … Deborah Cameron

Regelmatig spreken we in de rubriek ‘Koffie drinken met’ met inspirerende aanbieders en makers waar we graag mee samenwerken. Dit keer drinken we koffie met Deborah Cameron; hostess, community builder en nog veel meer. Deborah is nauw betrokken geweest bij de eerste editie van Black Achievement Month in Den Haag. We zijn benieuwd naar het verhaal van deze Power Queen en komen meer te weten over Deborah als ondernemer, performer en moeder.

Wie ben jij en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Deborah Cameron! Ik noem mijzelf een Power Queen, omdat ik verschillende dingen doe. Ik ben onder andere hostess, spreker, schrijver, coach en programmamaker. Eigenlijk heel veel dingen die in het teken staan van overbrengen en vertellen van verhalen aan mensen. Dit kunnen verhalen over mezelf zijn, maar ook verhalen door en over anderen. Op deze manier wil ik bijdragen om een pluriformiteit aan verhalen te verspreiden in de wereld.  

Ik ben bij het Koorenhuis beland nadat ik mijn vleugels heb uitgeslagen vanuit de Schilderswijk. Ik heb altijd veel ervaring opgedaan binnen de kunst -en cultuur sector, diverse initiatieven en de cultuuranker in de Schilderswijk. Op een gegeven moment was het tijd om mezelf meer te professionaliseren. Omdat het Koorenhuis heel stedelijk, cultureel en divers is heb ik de stap gemaakt met deze plek samen te werken. 

Hoe kun  jezelf het beste omschrijven?

Energiek! Ik ben een bron van energie. Verder ben ik een persoon met een uitgesproken mening en heb ik een sterke persoonlijkheid. Ik ben een harde werker, als ik iets voor ogen heb ga ik ervoor om het te bereiken. Daar zal niets of niemand mij in tegenhouden. Als ik bepaalde zaken belangrijk vind, ben ik gedreven om daar te komen en het voor elkaar te krijgen. In sommige gevallen moeten bepaalde dingen daar voor wijken. Ik ben niet bang zaken hiervoor los te laten of op te offeren. Dat hoort bij de reis.

Kun je iets vertellen over jouw rol in de Black Achievement Month?

De organisatie van Black Achievement Month (BAM) heeft mij benaderd met de vraag  of ik een van de programmeurs voor het evenement wilde worden. Samen met andere programmeurs ben ik verantwoordelijk geweest voor het programma van BAM in Den Haag. Ik ben goed bekend met de Afro gemeenschap in Den Haag en daarom hebben we juist tijdens BAM gepoogd om de diversiteit in de Afro gemeenschap te weerspiegelen. We hebben niet alleen de Surinaamse of Caribische gemeenschap vertegenwoordigd, maar juist heel breed met onder andere de Ghanese en Nigeriaanse vertegenwoordigers. De Afro gemeenschap is ontzettend groot en divers in Den Haag en door middel van BAM willen wij de gehele gemeenschap dichter bij elkaar brengen. 

Het was de eerste keer voor ons om het op deze manier aan te pakken. Het programma moest in een vrij kort tijdsbestek worden opgezet, dus voor ons ook een uitdaging. Achteraf ben ik heel blij en trots op het team van BAM die dit mede mogelijk heeft gemaakt in Den Haag. Het evenement was letterlijk door, voor en met de Afro gemeenschap ontwikkeld. Bij de kick-off merkte ik dat de oudere generatie super trots op ons was. Achteraf hebben we hele goede en positieve feedback gekregen van mensen die al jaren strijden voor inclusie en gelijkheid, zoals Marian Markelo en Berryl Biekman. BAM heeft mij ook weer laten zien zien dat er een behoefte is vanuit de Afro gemeenschap om elkaar meer te vinden en te verbinden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Rotterdam, zijn er  veel evenementen en activiteiten die leiden tot onderlinge verbinding binnen de Afro gemeenschap. In Den Haag moet dit nog opbloeien. Door middel van BAM in Den Haag ontstaat de mogelijkheid om de eerste stappen te zetten om een platform te creëren voor de Afro gemeenschap in Den Haag. Het Koorenhuis en Diligentia hebben ons hiervoor de mogelijkheid geboden. We zijn gevraagd om onderdeel te worden van het BAM Den Haag programmateam en hierdoor een zaadje te leggen voor toekomstige programma’s, voor en door de Afro gemeenschap in Den Haag. Ik ben van mening dat Den Haag hier lang op heeft gewacht.  Het succes van BAM Den Haag laat zien dat de behoefte er ook in Den Haag is. Programma’s die aansluiten op de leefwereld van de Afro-Nederlandse gemeenschap. Dit mag verder getrokken worden dan alleen een maand in het jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Voorheen ben ik altijd druk bezig geweest met het werken aan mijn carrière en heb ik veel gewerkt aan werkzaamheden zoals; hostess, community builder, spreker etc. Echter sinds ik moeder ben van mijn baby King zijn bepaalde zaken anders gelopen. Een maand nadat ik King kreeg, ging ik een aantal dingen al weer oppakken. Vanaf die periode ben ik veel bezig geweest met diverse projecten zoals DeeDee Talks Mental Health en Young Stories, maar ook mijn scriptie. Naast het moederschap en de afgelopen paar maanden kwam het project van Bam Den Haag er ook bij en werkte ik weer volop. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat dit het niet helemaal is. Vorig jaar was werk altijd nummer 1, maar sinds ik moeder ben is dat veranderd. Ik merkte op een gegeven moment dat de connectie met mijn kind gewoon minder werd, omdat ik teveel opging in mijn werk en te weinig energie over hield voor mijn zoon. Dat is het laatste wat ik wil. Door dit te beseffen kwam ik tot het inzicht dat ik in het dagelijks leven eerst moeder ben. Dat is mijn eerste prioriteit en daarna ben ik hostess, programmamaker etc. 

Is er een project waar je momenteel aan werkt?

Momenteel moet ik een manier zoeken om mijn passie te blijven uitoefenen en voor mijn kind te kunnen zorgen. Mijn passie is een pluriformiteit aan verhalen te delen en uiteindelijk andere mensen hiermee inspireren. Hierin wil ik mezelf verder ontwikkelen als performer en maker. Voorheen heb ik veel gedaan voor anderen en nu is het tijd om te focussen op mijn eigen dromen. Nu ga ik voor mezelf uitzoeken hoe ik mijn verhaal ga overbrengen, mogelijk een boek, theatershow of een zelfgemaakte documentaire waarbij ik mijn eigen en minder gehoorde verhalen aan de man wil brengen. Dit wil ik bereiken door te kijken naar wie ik echt wil zijn. Ik moet mezelf de vraag te stellen waar ik gelukkig van word en in de toekomst verder in kan uitblinken. Zodat ik naast het verzorgen van mijn kind en de mantelzorg voor mijn moeder, genoeg inkomsten genereer, met dingen doen waar ik gelukkig van word. 

Waar ben jij het meest trots op?

Ten eerste; heb je gezien hoe leuk mijn baby is? Daar denk ik dan het eerste aan. Echter heb ik een bewogen verleden en heb o.a. als baby kanker en diverse uitdagingen in het leven overwonnen. Daarom ben ik trots op het feit dat ik moeder, ondernemer en mantelzorger ben.

Verder ben ik trots op al de dingen die ik momenteel bereikt heb als Power Queen en het feit dat ik anderen kan inspireren met mijn verhalen en hulp. Als morgen mijn leven voorbij is, dan weet ik dat ik heb geleefd en dat ik op mijn manier een verschil heb gemaakt met mijn aanwezigheid.

Hoe combineer jij moederschap met jouw onderneming?

Soms neem ik mijn baby mee naar werk, hij is al paar keer mee op het podium geweest. Hij heeft shows mee mogen maken en shows gestolen. Mijn moeder kan niet altijd op hem passen, dus wanneer het niet anders kan, neem ik hem gewoon met mij mee. Ik vind dat de maatschappij moeders op een andere manier mag benaderen. Als moeder wordt je meestal geacht een kinderdagverblijf in te schakelen, als je daarnaast wilt werken. Ik vind dat je een moeder beter kan  faciliteren om zowel werk als zorg voor het kind, beter te combineren. Zodat moeders zelf in staat zijn om voor hun kind te zorgen, maar daarnaast ook de ruimte krijgen zich succesvol te ontwikkelen en te werken. Er moet een betere balans komen tussen ouderschap en de combinatie van werk, zodat er ruimte voor beide is. Zonder dat iemand anders, in dit geval het kinderdagverblijf, voor jouw kind moet zorgen. 

Wat zijn jouw doelen voor de komende jaren?

Mijn doel is om succesvol te zijn als sociaal cultureel ondernemer en de meest invloedrijke zwarte vrouw te worden in Den Haag. Ik wil alles uit het leven halen, zoals succesvol zijn met mijn bedrijf ‘By DeeDee’ en stichting Powered by DeeDee. Ik hoop theater te maken, mijn eigen boek uit te brengen en mijzelf maximaal te ontwikkelen als performer/kunstenaar. Daarnaast wil ik een verschil kunnen maken voor DeeDee’s Kids, dat zijn Afro-Nederlandse jongeren die ik empower door middel van talentontwikkeling, cultuureducatie en identiteitsversterking. Ik wil graag in die positie zijn waarbij ik kan bijdragen aan het openen van meer deuren en succes van de volgende generatie. Verder blijf ik mij inzetten voor een inclusievere cultuursector en maatschappij. Er zijn momenteel nog zoveel mechanismen die het moeilijker maken voor iemand met kleur om überhaupt te slagen in deze sector en maatschappij. Ik hoop dat het gaat veranderen voor de nieuwe generatie. Je ziet momenteel dat er een beweging van verandering gaande is. Tot die tijd zal ik mij hiervoor blijven inzetten en daarom werk ik ook graag samen met het Koorenhuis. Het Koorenhuis streeft echt naar inclusie en pluriformiteit binnen de cultuursector in Den Haag. Deze plek en organisatie ademt dat uit naar de stad toe. Naar mijn mening mogen meerdere organisaties daar iets van opsteken.

Meer informatie over Deborah is te vinden op haar eigen website.

Niets missen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF