Koffie drinken met … Axel Westerduijn

Voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’ gaan we in gesprek met inspirerende aanbieders, jonge makers en organisaties uit het Koorenhuis. Onze stagiair Axel Westerduijn is de persoon achter de schermen en neemt alle interviews af voor deze rubriek. Vandaag draaien we de rollen om en gaat Ana van de marketing en communicatie in gesprek met Axel. We praten over Axel’s stageperiode, toekomstige plannen en dromen.  

Stel jezelf even voor. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Axel, 24 jaar en sinds september loop ik stage in het Koorenhuis. Ik volg de studie Creative Business (voorheen Media & Entertainment Management). Ik ben geboren in Den Haag en woon hier heel mijn leven. Ik vind de kunst -en cultuursector erg interessant, en heb er veel affiniteit mee. Verder ben ik iemand die niet veel stil zit en graag bezig is. Dit kan zowel sporten zijn of juist op creatief gebied, zoals tekenen en muziek maken.

Waarom heb je voor het Koorenhuis gekozen?

Ik zit nu in mijn vierde jaar, dus ben nu bezig met mijn afstudeerstage. Het Koorenhuis is een behoorlijk bekende naam onder de Hagenezen. Het is een plek waar kunst en cultuur bij elkaar komt, maar ook dans en theater. Dit sluit goed aan op mijn studie. Het kwam voor een stageplek als eerste in mij op.

Op jonge leeftijd ben ik wel eens in het Koorenhuis geweest, dit waren vooral schoolactiviteiten. Maar dit is heel erg lang geleden. De entourage trok me erg aan, daarmee bedoel ik de mensen die hiernaartoe komen en de uitstraling van het gebouw.

‘Het Koorenhuis is een dynamische plek om stage te lopen. Het is een plek van aanpakken en niet te lang stil staan.’

Je loopt nu al een paar maanden stage in het Koorenhuis. Hoe ervaar je de stage tot nu toe?

Ik vind het leerzaam en uitdagend. Het fijne aan de stage is dat je zelf ook punten en ideeën mag inbrengen. Ik kan mij hier professioneel ontwikkelen, ondanks de situatie met Covid-19. Het is boven mijn verwachtingen.

Social media is een belangrijk aspect tijdens mijn stage. Hiervoor had ik met social media niet bijzonder veel ervaring mee. Door onderzoek te doen en statistieken bij te houden, heb ik veel meer inzichten opgedaan. Hoe kan ik social media zo efficiënt mogelijk inzetten, maar ook de creatieve kant, zoals het maken van templates voor onze berichten.

Wat heb je geleerd gedurende jouw stageperiode?

Ik heb nog een kleine 1,5 maand te gaan. Ik leer veel van de interviews die ik wekelijks afneem. Bijvoorbeeld mijn sociale skills, doortastend zijn, maar ook vragen durven te stellen tijdens de interviews. Voorheen was ik daar niet altijd comfortabel mee. Maar mede door de interviews word ik daar steeds beter in. Wat ik ook uit de interviews haal, is inspiratie. Ik kan me zo beter oriënteren op de toekomst. Ik zie in dat veel ondernemers, makers en aanbieders de andere kant durven te kiezen.

Gedurende de interviews vertelt men veel over zichzelf, dat vind ik interessant. Zelf lees ik graag biografie boeken. Het laatste boek dat mij heeft geïnspireerd is de biografie van Steve Jobs. Zijn karakteristieke eigenschappen vind ik iets minder, maar zijn kennis, inzichten en marketing skills zijn bizar goed. Steve Jobs heeft ook verschillende dingen gedaan, net als de aanbieders en makers die ik interview. Een inspirerend boek!

Je interviewt zelf makers, aanbieders et cetera. Hoe vind je dat om te doen?

In het begin vond ik het best spannend. Je gaat met een onbekend persoon in gesprek, die meer weet dan jij over een bepaald vakgebied. De kunst is om de juiste vragen te stellen. Later werd ik er steeds beter in en ging het veel beter. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de persoon die je interviewt. Bij de een heb je meer een klik dan bij een ander. Ik vind het leuk om te doen en raak na een interview altijd geïnspireerd door de verhalen. Wat me opvalt bij de meeste geïnterviewden, is dat deze personen goed zijn in meerdere dingen. Ze kiezen niet voor een fulltime baan, maar juist een combinatie van banen, met als doel leren, zichzelf blijven ontwikkelen en openstaan voor wat op hun pad komt. Voorheen had ik een ander beeld, maar nu wil ik dit ook later zelf toepassen. De creatieve kant met iets zakelijks combineren.

Wat wil je na jouw opleiding doen?

In 2021 ben ik bezig met mijn afstuderen. Wanneer dat klaar is, zou ik graag in mijn eentje naar Australië willen reizen. Dan ga ik echt uit mijn comfort zone en kan ik zien hoe ik mij staande houd zo ver van huis.  Daarna wil ik de studie Psychologie doen. Gaandeweg mijn huidige studie merkte ik dat mijn interesse steeds groter werd naar dit vakgebied. De huidige studie is een goede fundering voor een vervolgstudie. Wat ik tijdens mijn stage heb meegekregen van de vele interviews is; ga voor je droom! Ik ben mij nu nog aan het oriënteren voor de studie opties.

Heb je nog bepaalde dromen of wensen?

Toen ik van middelbare school ging zei ik ‘ik ga naar Hawaï om te surfen en surfplanken te verkopen’. Al mijn klasgenoten hadden grote, ambitieuze plannen. Ik ben meer van een vrij minimalistische insteek. Het hoeft allemaal niet zo bijzonder en met veel rijkdom, dat zit ergens anders in. Het gaat mij meer om een leven vol met leuke ervaringen en betekenis. Op deze wijze probeer ik mijn leven invulling te geven.

Wat is een leuk of uniek plekje in Den Haag?

Wat ik echt een pré vind aan Den Haag, is het strand. Zowel in de zomer als winter, je kunt rust in je hoofd creëren. Ik vind dat echt een aanwinst. Meeste mensen denken gelijk aan Scheveningen, terwijl ik meer van het Zuiderstrand ben. Daar heb je wat meer ruimte en minder toerisme.