Koffie drinken met … Anne Marie Boorsma

Regelmatig spreken we in de rubriek ‘Koffie drinken met’ met inspirerende aanbieders en makers waar we graag mee werken. Dit keer drinken we koffie met Anne Marie Boorsma. Anne Marie geeft wekelijks een cursus kunstgeschiedenis in het Koorenhuis. Anne Marie heeft zich verdiept in de kunst van de 19de en 20ste eeuw en de hedendaagse kunst.

Vertel wat over jezelf en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Anne Marie Boorsma. Sinds jongs af aan woon ik in Den Haag en geef ik cursussen kunstgeschiedenis over de tijdsvakken 19e en 20e eeuw. Ik ben altijd al een kunstliefhebster geweest, dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat ik uit een kunstenaarsgezin kom, alleen praat ik erover in plaats van de uitvoering. Kunstgeschiedenis heb ik in Leiden gestudeerd rond de jaren 80 en sinds een tijdje geef ik ook cursussen kunstgeschiedenis hier in het Koorenhuis.

Wat betekent het Koorenhuis voor jou?

Het Koorenhuis is echt een begrip in Den Haag en nadat ik bij mijn vaste plek ben weggegaan ben ik eigenlijk bij het Koorenhuis beland. Mijn dochters hebben hier vroeger ook toneelles gehad en zelfs een voorstelling gedaan, waardoor ik al eerder in contact ben geweest met deze bijzondere plek. Daarnaast speelt het Koorenhuis zelf een grote rol in de Haagse kunstgeschiedenis en dat is natuurlijk leuk om over te vertellen.

Hoe ben je op het idee gekomen om deze cursussen te geven?

Zoals het nu nog steeds lastig is om een baan te vinden in de kunstsector, was dat vroeger in mijn tijd ook. Na een lang verleden aan sollicitaties en zoeken naar banen ben ik uiteindelijk voor mezelf begonnen. Zodoende ben ik rondom de keukentafel gaan praten over kunst, heel kleinschalig, met kleine groepen mensen die interesse hadden en meer wilden weten over kunstgeschiedenis. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het geven van mijn eigen cursussen.

Welk publiek wil je met de lessen aanspreken?

Het is voornamelijk volwassen onderwijs, dus de cursisten die op mijn lessen afkomen zijn voornamelijk oudere mensen. Mensen die al een hele carrière achter de rug hebben en die toch meer kennis willen vergaren en leren over bepaalde thema’s en kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. Uiteraard is het jongere publiek van harte welkom om een keertje langs te komen.

Wie zijn jouw voorbeelden geweest, als het om kunstgeschiedenis gaat?

Heel vroeger Henk van Oss. Hij was presentator op de televisie die vertelde over kunst. Hij praatte op een heel laagdrempelige manier maar wel met diepgang in de thema’s. Daarnaast Joost Zwagerman. Hoe hij over kunst kon praten en schrijven vind ik toch zo mooi.

Wat zijn jouw doelen op langere termijn?

Ik wil hier nog heel lang mee door gaan. Belangrijk vind ik ook dat ik mezelf constant nieuwe kennis en stof bijleer over het vak kunstgeschiedenis. Zo ben ik dagelijks nog opzoek naar boeken en mooie afbeeldingen die ik kan gebruiken voor mijn eigen educatie en als toevoeging voor mijn cursussen.

Hoe zou jij je eigen cursussen kunnen omschrijven?

Ik bereid me altijd goed voor op mijn cursussen door middel van de juiste afstemming tussen tekst en afbeeldingen. Tijdens mijn lessen vertel ik veel verhalen met betrekking tot bepaalde thema’s en kunstenaren uit de 19e en 20e eeuw. Deze verhalen visualiseer ik vervolgens door middel van afbeeldingen die jou daar een beter beeld bij geven.

Hoe ga je om met deze periode van social distance?

Nou, normaal gesproken praat ik achteraf graag nog even na om mensen de mogelijkheid te geven vragen te stellen. Nu beantwoord ik die vragen merendeels digitaal omdat mensen daar momenteel toch iets comfortabeler mee zijn.

Voor meer informatie zie: website