Geschiedenis

Het korenhuis werd als korenbeurs gebouwd in 1662-1663. Het was een gebouw waar koren werd opgeslagen en verhandeld.

Het gebouw werd gebouwd in classicistische stijl. Voor het ontwerp was waarschijnlijk Urbanus Talibert van Yperen verantwoordelijk. Naast architect was hij ook kunstschilder en een van de oprichters van de Confrérie Pictura.

Dit was een genootschap van kunstenaars (1656 – 1849) die gebruik maakten van het korenhuis om te vergaderen en elkaars kunst te beoordelen.

In 1682 richtten enkele van de leden de Haagsche Tekenacademie op, die later zou uitgroeien tot de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Tot 1839 zou deze academie in het korenhuis blijven.

Foto: 'De Tekenacademie in 1751'

Het Koorenhuis toen

Het complex van Het Koorenhuis bestaat oorspronkelijk uit vier verschillende gebouwen: een open markthal en drie woonhuizen. Daarin vonden handel, kunst, cultuur en onderwijs gelijktijdig plaats. In 1967 werden de 4 gebouwen aangemerkt als Rijksmonument.

 

Foto: ‘Het Koorenhuis in 1951’

 

Het Koorenhuis nu

Het Koorenhuis ondersteunt en initieert een verscheidenheid aan culturele, maatschappelijke en zakelijke activiteiten en evenementen. Bij deze activiteiten staan cultuurbeleving, creatieve uitwisseling en talentontwikkeling voor jong en oud centraal.

Ondersteuning omvat geschikte ruimtes en de daarbij behorende materialen. We denken graag met je mee en adviseren waar nodig over de rol van jouw activiteit in Het Koorenhuis. Samen dragen we bij aan een levendig Den Haag waar cultuur, creativiteit en talent tot bloei komen.