Een kijkje in Het Koorenhuis | Forro
In dit nieuwe artikel van “Een kijkje in Het Koorenhuis” praten wij met Bruna Santos de Azevedo en Mike Wilmer, oprichters van Forro Den Haag. De twee hebben elkaar ontmoet in 2018 op een Forro feest in het buitenland. Na veel feestjes verder, hebben zij Forro naar Den Haag gebracht. In Het Koorenhuis én Concordia bieden zij lessen, workshops én feestjes aan. Volgens Bruna en Mike gaat Forro niet alleen om het dansen, maar om de cultuur en de community eromheen. “Zolang je de mogelijkheid hebt om te bewegen, op welke manier dan ook, kun je meedansen met Forro. Iedereen is welkom.”
De naam Forro. Waar komt het vandaan en hoe spreekt je het eigenlijk uit?
“De naam Forro komt vanuit het Afrikaans en betekent ‘feest met mensen samen’. In het Braziliaans, waar de grondslag van Forro ligt, spreek je de dubbele ‘r’ niet uit. Het heeft meer de uitspraak van een ‘h’.”
Wat is Forro?
“Forro is een dansfeest met livemuziek. Een Forro band bestaat uit drie instrumenten; een accordeon, een zabumba drum en een triangle. De accordeon heeft zijn invloed uit Europa en immigranten vanuit Afrika hebben de drums naar Brazilië gebracht. Zo voel je meteen de velen wereldse invloeden die Forro in zich heeft.”
Hoe is Forro Den Haag ontstaan?
“In 2019 organiseerde wij feestjes in een Braziliaanse bar met Braziliaans eten en met Forro muziek. De feestjes waren booming, totdat we door de pandemie noodgedwongen thuis moesten zitten. Omdat het op een gegeven moment wél mogelijk was om buiten sportlessen te geven zijn wij met Forro danslessen begonnen in parkjes en op het strand. In oktober/november 2021 zijn wij naar Het Koorenhuis gegaan met ons aanbod.”
Hoe zijn jullie in Het Koorenhuis terecht gekomen?
“Eigenlijk kenden wij Het Koorenhuis voordat wij hier met Forro kwamen nog niet zo goed. We leerden het mooie gebouw kennen doordat de kinderen van kennissen van ons hier een cursus volgden. Het gebouw heeft een open uitstraling, waardoor wij contact hebben opgenomen met de organisatie en zodoende hier onze lessen, workshops en eerste feestjes zijn gaan aanbieden.”
Hoe ziet een Forro dansavond er in Het Koorenhuis uit?
“Het leuke aan Forro is dat het een chill karakter heeft. Je kunt bij wijze van spreken naar een feestje komen op je slippers en in een shorts. Het heeft geen specifieke regels, zoals andere dansstijlen deze wel kennen.”
“Traditioneel gezien vraagt de man de vrouw ten dans. Echter proberen wij in onze lessen, workshops én feestje om het uitvoeren van beide rollen te stimuleren. Zo kan de man leiden in de dans, maar kan een vrouw dit ook doen wanneer zij dat zou willen. In Forro dans je in principe dicht bij elkaar.
“Dit is altijd op een respectvolle manier. Het is ook zeker niet verplicht om dicht bij elkaar te komen, maar door met een ander te dansen, leer je wel een nieuw stukje van jezelf kennen. Je leert je grenzen aanvoelen en deze ook aan te geven.”
“Er zijn regels en richtlijnen voor de feestjes. Ook bijvoorbeeld het niveau van de ander respecteren. Voornamelijk draait het er om, om het leuk te hebben met elkaar. Wat wij erg belangrijk vinden is dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Met basis stappen, kom je makkelijk in het ritme, zonder al te veel techniek. We bieden daarom voor elk feest een crash course aan, zodat mensen die nieuw zijn alvast het ritme van de dans leren begrijpen en zich gemakkelijker voelen tijdens het feest.”
Welke toekomst zien jullie voor je met Forro Den Haag?
“Wij hopen dat Forro Den Haag alleen maar meer zal groeien. In September zullen wij ook een groter event organiseren waarbij wij zelfs support zullen krijgen van de Braziliaanse ambassade.”
“In de toekomst hopen wij nog meer lessen aan te bieden en nog meer samen te komen met de community. Daarnaast zouden wij nog meer elementen vanuit de Braziliaanse cultuur willen uitlichten. Zoals het geven van taallessen, capoeira en meer.”
Ben je benieuwd geworden naar Forro Den Haag? Dans mee bij hun aankomende event op