Een kijkje in Het Koorenhuis | CCUP

Werk vinden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de juiste motivatie én een berg aan doorzettingsvermogen lukt dat. Zo bewijst Willem Govers, initiatiefnemer en eigenaar van Brasserie UP. 

Als ex-verslaafde gooide Willem op zijn 45ste het roer om. Willem ging naar een afkickkliniek en had de juiste motivatie om zijn leven te verbeteren. Hij werkte hard en ging zonder diploma’s aan het werk als docent Horeca en Voeding. Hij haalde zijn lesbevoegdheid en groeide door van docent naar teamleider. Als zij-instromer studeerde Willem op zijn 52ste af. 

Tijdens een werkbezoek aan het restaurant Fifteen (by Jamie Oliver) in Amsterdam, waarbij jongeren met een UWV-uitkering in één jaar een opleiding tot kok konden volgen, raakte Willem geïnspireerd en kwam hij op het idee om zelf een leer/werktraject te starten voor verslaafden in herstel.  

Zo begint Willem vol moed meerdere lunchrooms. Door stigma’s die hangen op ex-verslaafden valt het bezoekersaantal echter tegen. De coronapandemie doet uiteindelijk de das om waardoor Willem zijn lunchrooms moet sluiten. Willem zet door. Hij gaat in gesprek met een businesscoach en zo ontstaat CCUP, een samenwerking tussen UP en &CC.

Kun je ons meer vertellen over CCUP?
CUPP is een leer/werktraject voor verslaafden in herstel. In oktober starten tot nu toe 8 leerlingen in de keuken van Het Koorenhuis en Concordia CC met een MBO2 Fastservice opleiding. Dit is een BBL traject, wat wil zeggen dat de leerlingen één dag leren en een aantal dagen per week stagelopen. 

De rol van Willem in het traject is voornamelijk gericht op het begeleiden van de leerlingen, waarbij hij zelfs het paard van zijn vrouw, Mollie, kan inzetten voor paardencoaching. Willem zijn doel is om het zelfbeeld van de leerlingen positief te veranderen en het zelfvertrouwen te laten groeien. 

*Binnen CCUP doet het ROC de examinering en diplomering. 

CCUP zal gaan samenwerken met partners in de horeca, zodat de leerlingen meteen kunnen doorstromen in het werkveld na het afronden van de opleiding. 

Heb je voor ons een sneak preview op het nieuwe menu van CCUP?
We gaan zoveel mogelijk werken met verse en biologische producten. We zullen vegan, vegetarische maar ook vlees- en visgerechten serveren. We zullen werken vanuit liefde en aandacht én focussen ons ook op de presentatie van het gerecht. In de keuken zullen wij samenwerken, verbinden en met onze handen aan de slag gaan. Op dit moment zijn wij nog aan het proefdraaien.

Wat zou jij willen meegeven aan de toekomstige leerlingen?
Keihard werken, niet opgeven en doorgaan. Dan kom je er zeker. Daarbij verdient iedereen een tweede kans.

Opgeven voor deze MBO2 Fastservice opleiding is nog mogelijk via ccup@prins27.nl