Meet de chefs … Xinyu Zhu

In de rubriek ‘Meet de chefs’ gaan we in gesprek met de chef-koks die wekelijks authentieke en pure gerechten klaarmaken in onze Pop-Up Kitchen. Dit keer ontmoeten we chef-kok Xinyu Zhu, eigenaresse en oprichtster van ZhuCook. We zijn benieuwd naar het verhaal achter de Sichuanese keuken uit China en willen hier meer over weten. Tijd om in gesprek te gaan met deze verrassende chef-kok.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Xinyu. Van oorsprong kom ik uit China en ben ik geboren in Chengdu, gelegen in de hoofdstad Sichuan. Ik ben in 2012 naar Rotterdam verhuisd om International Business management te studeren. Na afronding van deze studie heb ik twee jaar gewerkt bij een logistiek bedrijf, maar omdat ik zoveel passie voor koken heb, ben ik gestopt met werken bij dat bedrijf en heb ik mijn eigen zaak geopend. Daarnaast geef ik kookworkshops en werk ik momenteel aan mijn eigen kookboek om op deze wijze de Chinese keuken binnen Nederland te promoten.

Hoe lang werk je al in de keuken?

Sinds kleins af aan ben ik al met eten bezig. Toen ik vijf jaar oud was kwam ik voor het eerst in aanraking met koken en zo is het allemaal begonnen.

Waar komt de passie voor koken vandaan?

De passie is ontstaan bij mijn familie. Zij hebben mij leren koken en de authentiek Chinese gerechten leren voorbereiden. Sommige familieleden in China beheren ook restaurants daar, hierdoor kwam ik op vroege leeftijd al in aanraking met koken en is de passie voor koken ontstaan.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik zou graag een toegankelijke plek willen creëren waar mensen op een leuke manier kunnen genieten van het eten, maar ook kennis maken met het verhaal en de cultuur waar ik vandaan kom. Als ik verder kijk naar de toekomst zou het doel zijn mijn eigen merk wereldwijd te publiceren en mensen meer te leren over de Sichuanese keuken.

Waarin onderscheid jij je vergeleken met andere chef-koks?

Het eten wat ik maak is niet het Chinese eten wat men in Nederland gewend is. De smaken en de verhalen achter mijn gerechten vertellen eigenlijk meer over onze cultuur en de plek waar ik vandaan kom. Hierbij gaat het niet slechts om het eten zelf, maar ook de manier waarop het is gemaakt en hoe het is ontstaan.

Wat is het verhaal achter je gerechten?

In China heb je acht verschillende stromingen aan keukens en de Sichuanese keuken is de meest populaire keuken. De overige keukens in China stammen eigenlijk af van de Sichuanese keuken en dat maakt deze gerechten zo authentiek Chinees. Elke gerecht bevat zoveel verschillende, bijzondere en interessante smaken waar veel inspiratie uit te halen valt. Dit kan heel erg differentiëren van zoetzure, zoute, hete en pittige smaken. De pittigheid in de Sichuanese keuken is heel anders dan andere keukens die men gewend is, het smaakt anders dan men verwacht.

Wat probeer jij de gast mee te geven met de gerechten die je maakt?

Ik probeer mijn gasten echt het gevoel van authentiek Chinees eten en cultuur te laten beleven. Ik lever niet alleen eten maar probeer mijn gasten ook mee te nemen achter het verhaal en de cultuur van het gerecht. Op die manier probeer ik de huisgemaakte gerechten die ik heb leren maken in mijn geboorteland als het ware over te brengen naar Nederland.

Wat is jouw signature dish?

Mama’s pork belly, het gerecht van mijn moeder. In China is varkensvlees het soort vlees dat wij over het algemeen het meest gebruiken voor gerechten. Mama’s Pork belly is super smaakvol en je eet het samen in combinatie met rijst. In Nederland worden de pork belly gerechten vaak op een andere manier gemaakt, waarbij het vlees heel knapperig wordt voorbereid. Mijn Pork belly is juist heel zacht. In mijn geboorteplaats koken ze het op deze manier.

Xinyu is twee keer per maand, op de maandagavond in de keuken van het Koorenhuis te vinden.

Volg Xinyu via haar website.

Niets missen? Meld je aan voor onze NIEUWSBRIEF