Meet de chefs … Rewan Pocornie

In de rubriek ‘Meet de chefs’ gaan we in gesprek met gastkoks die wekelijks authentieke en pure gerechten klaarmaken in onze Pop-Up Kitchen. Dit keer spreken we kok Rewan Pocornie, oprichter van Caribbean Soul Kitchen. Tijdens het gesprek komen we meer te weten over de Caribische achtergrond van deze kok en waar zijn passie voor koken is ontstaan.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Rewan Pocornie, 37 jaar en vader van 2 kinderen.  Van jongs af aan woon ik in Den Haag, maar ik ben geboren in Curaçao. Ik heb een Caribische opvoeding gehad in Nederland. Vanaf mijn 17e werk ik in de horeca en dat heeft me tot op heden heel erg geholpen met de kennis en expertise waarover ik nu beschik. Voorheen heb ik bij veel verschillende restaurants en plekken gewerkt. Hier heb ik geleerd welke aspecten belangrijk zijn bij het verzorgen van een geslaagde avond voor de gast. 

Hoe lang werk je al in de keuken?

Officieel niet eens zo heel lang, maar ik kook in principe al heel mijn leven vol met passie en liefde. De wijze waarop ik kook is overgedragen door mijn familie en dan met name mijn moeder en oma. Door de corona periode zijn bepaalde plannen anders gelopen en ben ik zelf in mijn eigen keuken gaan experimenteren met koken. Dit liep aardig goed en zo is Caribbean Soul Kitchen eigenlijk ontstaan. 

Waar komt de passie voor koken vandaan? 

Eten was en is altijd een rode draad in mijn leven geweest. Bij familie gelegenheden nam iedereen een gerecht mee om samen te delen. Zo kwam elk familielid weer met zijn eigen specialiteiten, waardoor je heel veel kon proeven en ervaren van verschillende gerechten. 

Wat zijn je toekomstplannen? 

Voorheen heb ik voornamelijk een take-away concept gevolgd, maar ik heb altijd al in mijn achterhoofd gehad dat ik een restaurant wil beginnen met een Caribische sfeer, eigenlijk exact zoals je het op Curaçao zou ervaren. Het lijkt me ontzettend leuk om ook evenementen te koppelen aan Caribbean Soul Kitchen. Zodat er een bepaalde naam en stijl om het eten heen ontstaat.

Wat maakt jouw stijl uniek?

Mijn stijl is heel barbecue gericht, dus die smokey-flavour is veel terug te vinden in mijn gerechten. Daarbij heb ik wel rekening gehouden met de voorkeuren van de bezoeker, vandaar dat we ook veganistische en visgerechten hebben. Verder heb ik in mijn cultuur en opvoeding heel erg meegekregen dat bij thuiskomst, je lekker wordt verwend met een drankje, hapje eten, gezelligheid en muziek. Hierin speelt de totaalervaring een grote rol. Tijdens de jaren dat ik in de horeca werkte heb ik mogen ervaren hoe belangrijk het is om naast het opleveren van de gerechten, de gast ook een verwelkomend en ontspannen gevoel mee te geven. In mijn geval is dit het doorgeven van het Caribische leven. Dit wil ik creëren door het aanbieden van heerlijk Caribisch eten, de sfeer, gezelligheid, muziek, de geuren om je heen en nog meer.   

Wat is het verhaal achter je gerechten?

Nou, je merkt tegenwoordig dat mensen steeds meer openstaan voor nieuwe dingen en culturen. Vanuit mijn opvoeding en cultuur heb ik juist meegekregen om nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Curaçao en de overige Caribische eilanden waren vroeger Nederlandse koloniën en hebben dus een geschiedenis met elkaar gedeeld, waardoor ze eigenlijk dichterbij elkaar staan dan men denkt. Daarom vind ik het leuk om Nederland kennis te laten maken met de Caribische cultuur en dat begint bij eten.  Wanneer je langskomt kom je meer te weten waar de gerechten vandaan komen, van welke plekken in de Caribbean en hoe het is ontstaan. De Caribische keuken is een combinatie van gerechten die deels ontstaan zijn tijdens de slavernij. Met daarbij het onderscheid uit land- en zee gerechten. Elk eiland heeft verschillende stromingen van andere culturen meegekregen waardoor er een hele interessante keuken is ontstaan. 

Wat is jouw signature dish?

Jerk chicken is wel echt mijn gerecht, hiermee promoot ik de vooral Caribische keuken. Met dit gerecht wil ik alle smaakpaletten van je tong activeren. We creëren een smokey flavour door middel van de barbecue, gecombineerd met smaken zoals zout, zoet, zuur en pittig.

Rewan is op donderdag 5 & 9 november in het Koorenhuis te vinden.

Volg Rewan via zijn Instagram of Facebook

Niets missen? Meld je aan voor de  NIEUWSBRIEF