Koffie drinken met … Suzanna Aghajanyan

We spreken af met Suzanna Aghajanyan voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’. Suzanna is de oprichtster van ‘Ready2Sing’ en geeft piano- en zanglessen in het Koorenhuis. We zijn benieuwd naar het verhaal van Suzanna en willen meer weten over haar muziekschool. Tijd voor een kopje koffie met Suzanna.


Vertel wat over jezelf en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Mijn naam is Suzanna. Een professioneel klassieke zangeres en een gediplomeerde zangdocent. Ik ben in 1992 afgestudeerd aan het Conservatorium in Armenië. Ook geef ik pianolessen. Al 30 jaar ben ik werkzaam in de muziekwereld en sinds 2015 heb ik mijn eigen muziekschool genaamd ‘Ready2Sing’. Ik geef zowel individueel les als groepslessen aan alle leeftijden. Combinatielessen van beide zijn ook mogelijk. Ik geef les in veel stijlen zoals pop, jazz, musical, klassiek etc. Ook organiseer ik jaarlijks optredens en uitvoeringen.

Het Koorenhuis biedt de ideale atmosfeer en ruimte voor mijn lessen en het mogelijk maken van mijn werk. De samenwerkingen die zijn ontstaan in de afgelopen jaren komen goed van pas. Het is heel fijn dat er altijd wordt meegedacht vanuit het team van Koorenhuis.

Wat betekent het Koorenhuis voor jou?

Het Koorenhuis is voor mij de perfecte plek voor muzikanten en artiesten om samen te komen en hun ding te doen. De mooie locatie in het centrum van Den Haag is heel uitnodigend en biedt veel mensen daarom de kans om de muziekwereld wat sneller op te zoeken en daar hun creativiteit in kwijt te kunnen.

Hoe is Ready2Sing ontstaan?

Het was altijd een grote droom om een eigen muziekschool te hebben. In Armenië was ik directrice van een muziekschool en deze kennis en ervaring heb ik dan ook meegenomen naar Nederland. Met Ready2Sing wil ik mensen van alle leeftijden kennis laten maken met de wereld van muziek door het aanbieden van zang- en pianolessen op verschillende niveaus. Men kan bij mij dus terecht voor basisonderwijs, maar ook gevorderden kunnen hun talenten verder ontwikkelen.

Welke doelgroep wil je met Ready2Sing aanspreken?

Vanaf 6 jaar oud kan men al terecht bij Ready2Sing. Leeftijd is niet belangrijk, maar de motivatie en passie voor muziek wel. Voor veel ouders is het natuurlijk voor de hand liggend om hun kind muziek naschoolse activiteiten te geven, ik werk dan ook graag met kinderen. Daarnaast ben ik ook heel blij met volwassenen die altijd al willen leren zingen of piano spelen en hier nu eindelijk de tijd en energie voor vrijmaken. Het is dan ook mijn taak om mensen hierin te begeleiden om eindelijk iets te doen met hun talent en zelfontwikkeling.

Hoe zou jij je eigen piano- en zanglessen omschrijven?

Ik draag graag mijn kennis over aan mensen. Zang- en pianotechnieken, oefeningen en skills dragen bij aan meer begrip. Dit verklaart waarom mijn leerlingen in korte tijd snel groeien in niveau en snel leren. Tijdens mijn lessen zorg ik voor veel zelfvertrouwen en streef ik naar goede resultaten, aangepast aan de wensen van de student. Elke leerling is anders en heeft zijn of haar eigen wensen. Bij groepslessen wordt er ook aandacht besteed aan samenwerken op het gebied van muziek. Ik bied mensen de mogelijkheid om hen bijvoorbeeld bij het zingen ook zelf te kunnen begeleiden op de piano. Met uitvoeringen en optredens geef ik elke leerling van welke leeftijd dan ook, de kans om een keer op een podium te staan voor een publiek. Dit ontwikkelt je als mens enorm en het is alleen maar mooi om mensen te zien bloeien en stralen.

 

”Tijdens mijn lessen zorg ik voor veel zelfvertrouwen en streef ik naar goede resultaten, aangepast aan de wensen van de student”

 

Hoe is je passie voor muziek ontstaan?

Muziek is net als voor veel mensen een uitlaatklep voor mij. Het begon dan ook als een belangrijk aspect waar ik graag tijd aan besteedde. Ik ben overigens opgegroeid in een muzikale familie en omgeving. Na het afstuderen aan het conservatorium heb ik veel ervaring opgebouwd en mijn kennis in de praktijk omgezet. Ook al ben ik zelf een klassieke zangeres, ik heb een brede muzieksmaak. Daarom hecht ik graag waarde aan mijn ontwikkeling, zoals het bijscholen in andere muziekstijlen en culturen. Ik probeer zo veel mogelijk up-to-date te blijven en sta open voor verbetering, alleen zo kunnen mijn leerlingen ook mee groeien.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik heb een groot enthousiasme voor mijn werk en passie voor het vak. Wanneer ik nieuwe muzikale ontwikkelingen en technieken ontdek, geeft dit mij vaak nieuwe ideeën. Zo houd ik mijn leerlingen ook gemotiveerd om verder te gaan. Vaak denk ik aan de toekomst en haal ik er graag meer uit dan wat erin zit.

Waar staat Ready2Sing over 5 jaar?

Ik hoop over 5 jaar meer naamsbekendheid te hebben gegenereerd. Ook de kwaliteit van mijn lessen hoop ik elk jaar te verbeteren. Wellicht kan ik ook mensen aannemen en groeien van een eenmanszaak naar een grotere muziekschool. Dit is een visie die ik graag omarm en een missie die ik wil bereiken.

Hoe gaat Ready2Sing om met de lockdown? 

Natuurlijk is het heel mooi dat wij in een tijd leven waarin online lessen mogelijk zijn. Hier heb ik dan ook zeker gebruik van gemaakt, al was dit zeker heel erg wennen in het begin en een stuk minder persoonlijk en vlot. Voor groepslessen bijvoorbeeld en nieuwe leerlingen was dit bijna niet te doen. Ook de uitvoeringen hebben wij heel erg moeten missen, dit is iets waar wij altijd graag naartoe werken. Veel van mijn leerlingen kunnen niet wachten tot dit moment eindelijk weer zal komen.

 

Wil je meer weten?
Bezoek Suzanna’s website