Koffie drinken met … Sanne Kappert

Voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’ maken we kennis met inspirerende aanbieders en makers uit het Koorenhuis. Dit keer drinken we koffie met Sanne Kappert, docente beeldende vorming en eigenaresse van SK-Kunsteducatie in het Koorenhuis. We zijn op gesprek gegaan en benieuwd naar haar verhaal.

Vertel wat over jezelf en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Sanne, moeder van twee kinderen en docent beeldende vorming. Ik geef al een lange tijd kunstles in het Koorenhuis. Eerst voor I & ART, ook wel bekend als de Haagse Kunstschool. Helaas is I & Art gestopt, daarom ben ik de lessen zelf gaan voortzetten. Nu komen de ouders van kinderen direct naar mij voor de kunstlessen. Daarnaast ben ik docent beeldende vorming en geef ik les op een aantal basisscholen in Den Haag en omstreken.

Wat betekent het Koorenhuis voor jou?

Voor mij is het dé plek om mijn kunstlessen aan te bieden in Den Haag. Het is centraal gelegen en een gezellige plek om rond te hangen. Verder is het voor de ouders een perfecte plek om even te wachten of in de tussentijd een drankje te doen. Daarnaast heeft het Koorenhuis  een mooi atelier ter beschikking waar mijn lessen gegeven worden. Een mooie bijkomstigheid is dat hier zoveel aanbieders zitten, ik sluit niet uit om in de toekomst ooit samen te werken met geschikte partijen.

Hoe is SK-kunsteducatie ontstaan?

Voorheen was ik werkzaam als docent beeldende vorming en toen ik voor I & ART Haagse kunstschool werd gevraagd om hier binnen het Koorenhuis te werken, leek mij dat erg leuk om te doen. Toen de I & ART ermee stopte, ben ik onder mijn eigen naam begonnen en ben ik de kunstlessen gaan voortzetten.

Voor wie is zijn jouw lessen bedoeld?

Mijn lessen zijn geschikt voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Elke zaterdag heb ik drie groepen. De eerste groep ‘art playground’ is voor kleuters van 4 en 5 jaar, daarna de ‘art factory’ groep voor kinderen van 6 en 7 jaar en tenslotte de ‘art lab’ groep voor kinderen van 8 tot en met 11 jaar.  Elke woensdagmiddag geeft mijn collega Lotte Verweij de kunstlessen in het atelier van het Koorenhuis.

Hoe zou jij je eigen lessen omschrijven?

Mijn lessen zijn spelenderwijs samengesteld. Elke les staat in het teken van een schilder, kunstenaar, kunststroming of techniek waarmee we aan de hand daarvan aan de slag gaan. De kinderen krijgen echt de ruimte en vrijheid om te experimenteren tijdens de les, alles mag. De opdrachten zijn toegankelijk gemaakt, zodat kinderen op elk niveau de lessen kunnen volgen.

Waar haal jij je inspiratie voor de lessen vandaan?

Ik haal veel inspiratie uit educatieprogramma’s van grote musea, bijvoorbeeld het Centre Pompidou in Parijs of het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met name de video’s voor kinderen die zij gebruiken om hun tentoonstellingen te ondersteunen vind ik heel duidelijk en goed.

Heb je nog toekomstplannen met het bedrijf?

Ik doe dit vooral omdat ik het erg leuk vind en ik zou dit nog een aantal jaren willen doen. Het persoonlijke contact vind ik een belangrijk element van mijn lessen en om die reden hoef ik niet uit te groeien tot iets groots. De overige dagen van de week geef ik les op scholen en werk ik in het kinderboekenmuseum. Met deze lessen erbij creëer ik een goede vorm van balans.

Hoe ga jij om met deze periode van social distance?

Om de kinderen op afstand bezig te houden heb ik elke week een les gestuurd via de mail of post. Daarnaast stuurde ik filmpjes toe, met betrekking tot de lessen. Op deze wijze konden de kinderen thuis aan de slag gaan. Toch is de kwaliteit van de lessen minder goed op afstand en kunstles is effectiever en veel leuker als je het klassikaal in het atelier geeft! 

Wil je meer informatie over Sanne en haar kunstlessen?

Bezoek dan haar website.

Niets missen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF