Koffie drinken met … Pauline ten Böhmer

We spreken af met Pauline ten Böhmer voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’. Pauline is van alle markten thuis. Ze maakt muziektheater, is actrice, zangeres en geeft ook theater – en muziekles. Dit jaar start Pauline met het Huis voor Makers traject in het Koorenhuis. Wat gaat Pauline precies doen? Daar vertelt zij ons meer over in het interview.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Pauline ten Böhmer. Ik maak muziektheater en ik ben actrice en zangeres. Daarnaast geef ik ook theater- en muziekles. Ik ben nu bezig met een voorstelling waarvoor ik een makersregeling heb aangevraagd, die ik overigens heb gekregen. Ik ben er heel erg blij mee. Met deze regeling ga ik in het Koorenhuis werken.

Je gaat binnenkort aan de slag voor het Huis voor Makers in het Koorenhuis. Wat ga je precies doen?

Ik wil onderzoek doen naar nieuwe technologieën en hoe deze mijn muziek en theaterstijl kunnen beïnvloeden of misschien wel kunnen aanscherpen. Ik wil een verhaal vertellen over een ontsnapping uit de gevangenis. Het thema is ‘vrijheid vinden in beperkingen’ en ‘ontsnappen uit een systeem’. Ik ga dit doen in de vorm van een muziektheatervoorstelling.

Het idee is tot stand gekomen doordat ik een hele inspirerende vrouw in Berlijn ontmoette, zo’n 3 jaar geleden. Deze vrouw, Edda Schönhertz, was een beroemde televisiepresentatrice. In de tijd van de Stasi is ze gevangen gezet. Alleen maar omdat ze informatie wilde opvragen of het mogelijk was om naar het westen te reizen. Het was in de tijd van de Berlijnse muur en zij zat in Oost-Berlijn, de andere kant van de muur. Het was een erg heftige tijd. Mensen werden afgeluisterd, gevolgd en je had een samenscholingsverbod. Haar verhaal wil ik laten zien. Ik moet namelijk erg vaak aan haar denken in deze tijd omdat thema’s overeenkomen. Denk aan je gevangen voelen of een gevoel van onmacht, verlangen naar vrijheid, onbeperkte mogelijkheden en contact. Haar verhaal wil ik vertellen en dan wil ik echt inzoomen op de ontsnapping.

Tijdens haar gevangenschap is zij ontsnapt, letterlijk maar ook in haar hoofd om zo uit de realiteit te ontsnappen. Ze heeft verschillende realiteiten zoals dromen, verlangens, herinneringen, gedachten, fantasieën en een rusttoestand. Hierin had ze een hele rijke wereld in zichzelf gevonden. Dat wil ik graag laten zien aan mensen: de verbeelding van de mens. Het leuke hiervan is dat ik hierbij echt gebruik kan maken van de nieuwe mogelijkheden van technologieën. Deze technologieën kunnen namelijk echt te gekke dingen laten zien.

Dit zit allemaal in mijn hoofd, maar een gedeelte is natuurlijk ook uitproberen en onderzoek doen. Het is te gek dat ik met het Huis voor Makers dit ook echt kan onderzoeken en meteen kan kijken of alles werkt. Technisch ingesteld ben ik van nature niet, dus het is voor mij allemaal echt een verrijking. Suzanne Ypma gaat mij helpen op het gebied van muziek technologie. Wij werken met veel plezier samen en waarschijnlijk wil ik haar ook op het podium, omdat het tricky is om alleen te doen, maar ik zie het wel voor mij dat ik de enige acteur of performer ben. Het is nog een proces die continu in ontwikkeling is. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik live muzikanten wil, maar het lijkt mij wel leuk. Ik denk altijd erg ver vooruit. En tegelijkertijd zoom ik in op het maakproces en dat vraagt om oog voor detail en moed om nieuwe dingen te proberen.

 

”Het thema is ‘vrijheid vinden in beperkingen’ en  ‘ontsnappen uit een systeem”

 

Wat hoop je hieruit te halen?

Ik hoop dat ik vaardig word met de nieuwe technologieën, ik hoop dat ik een manier kan vinden om de binnenwereld van een mens zichtbaar te maken en ik hoop door dit onderzoek een voorstelling te maken die mensen hoop geeft in moeilijke tijden.

Op jouw Instagram staat: ‘creating, acting, singing en teaching’.
Hoe is je interesse voor theater, acteren en muziek ontstaan?

Dat begon echt al heel jong, rond basisschoolleeftijd. In het begin was ik echt een verlegen kind maar op het podium was ik helemaal niet verlegen. Op het toneel voel ik mij vrij. Ik had al vrij jong in de gaten dat dit echt een plek is, waar ik mij kan uiten, experimenteren en voluit leven. Ik kreeg dit gevoel pas later in het echte leven, was op zoek naar vrijheid. Op het toneel voel ik mij helemaal thuis.

Hoe combineer je al die verschillende disciplines met elkaar?

Het gaat veel verder dan een hobby. Theater, acteren en muziek is echt mijn passie en ook de beste manier waar ik mezelf kan uitdrukken. Daarom heb ik er ook mijn werk van gemaakt. Het is gewoon het leukste wat er is als je van je passie ook je werk kan maken, en op deze manier andere mensen kan inspireren. Het combineren, is voor mij niet combineren. Voor mij is het een ding, voor heel veel mensen niet. Het lijkt alsof ik mega veelzijdig ben, en dat is waarschijnlijk ook zo, maar het is eigenlijk gewoon een andere manier van verhalen vertellen. Ik zoek altijd naar een puurheid, oprechtheid en authenticiteit in alles wat ik doe. Ik ben opgegroeid in een heel muzikaal gezin dus muziek is heel natuurlijk voor mij en zingen ook. Toneel spelen is voor mij taal en die communiceert op een ander level. Om dit te combineren is het belangrijk om het verhaal op meerdere lagen te laten binnenkomen en vertellen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie uit ontmoetingen. Ik ontmoet erg inspirerende mensen in mijn leven, sterke vrouwen. Daarna loop ik nog heel lang rond met de verhalen die zij mij hebben verteld. Als het mij dan niet meer loslaat, dan ga ik er iets over maken. Iets wat mij ook inspireert is de natuur. Ik hou heel erg van de natuur, van buiten spelen tot dingen doen in de natuur. Ook haal ik inspiratie uit muziek. Een goed nummer of stuk kan mij stimuleren en in een andere wereld brengen.

 

”Als het mij dan niet meer loslaat, dan ga ik er iets over maken”

 

Is er een project waar je momenteel aan werkt?

Door corona is mijn vorige voorstelling Gracias a la vida afgezegd. De voorstelling gaat over de Chileense volkszangeres: Violeta Parra. Door het afzeggen ben ik op de achtergrond nog steeds bezig met de voorstelling. Als de mogelijkheden er weer is, zullen we dit zeker ook gaan spelen. Deze voorstelling is namelijk gewoon klaar en wij, de band Alante en ik, hebben er heel veel zin in om dit uit te voeren.

Noem iets waar je trots op bent?

Ik ben heel erg trots op de mooie mensen om mij heen. Ik ben heel blij en trots op wie er allemaal naast mij staan. Ik bewonder hen allemaal stuk voor stuk: mijn vriend, mijn familie en mijn vrienden.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ik hoop, als ik even vanuit ga dat de maatschappij dan weer normaal is, hoewel normaal was het al niet, dat de maatschappij dan vrij en open is en hopelijk op weg naar een  meer eerlijke samenleving met minder ongelijkheid, en dat ik voorstellingen kan maken. Waar ik nu meer lesgeef omdat het in deze tijd niet anders kan, zie ik mezelf in de toekomst meer maken, spelen en wat minder les geven. Ik hou echt van lesgeven want de kinderen inspireren mij enorm. Je krijgt namelijk een open blik over hoe de nieuwe generatie naar onderwerpen kijkt en dat vind ik heel interessant. En zo blijft het kind in mezelf ook lekker actief.

 

Wil je up-to-date blijven over Pauline? Bezoek dan eens haar Facebook-pagina!