Koffie drinken met … Nynke Feenstra

We spreken af met Nynke Feenstra voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’. Nynke is docent Creatief Schrijven en ze geeft schrijfcursussen in het Koorenhuis. Daarnaast is ze bezig met het schrijven van haar eerste eigen roman! Wij werden nieuwsgierig en gingen met Nynke in gesprek.

Wie ben jij en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Nynke Feenstra. Ik ben docent Creatief Schrijven en ik geef schrijfcursussen in het Koorenhuis. Ik woon in Den Haag en ik heb twee kinderen en een partner. Ik schrijf heel veel, dus qua werk zit ik eigenlijk de hele dag achter de computer.

Ik bied verschillende schrijfcursussen aan. Zoals een schrijftraining voor mensen die over hun leven willen schrijven. En Creatief Schrijven, een mix van opdrachten. Elke week krijgt de cursist een andere opdracht. De ene keer poëzie, de andere keer proza of non-fictie. Verder geef ik de cursus Familiegeschiedenis Schrijven. Deze cursus doe ik nu online, er doen mensen uit Groningen mee en uit Limburg. In een lokaal is leuker. Ik verheug me erop dat het Koorenhuis weer opengaat en we in de pauze met zijn allen koffie kunnen drinken in het café.

Verder werk ik aan een roman. Dat kost veel tijd en vaak werk je hieraan in de uren die je op een dag over hebt. Het betaalde werk gaat namelijk altijd voor. Ik geef dus cursussen, ik schrijf zelf en ik doe opdrachten voor KOO.

Wat inspireerde jou om lessen te geven op het gebied van Creatief Schrijven en Familieverhalen Schrijven?

De cursus Familieverhalen is tot stand gekomen, nadat ik de familiegeschiedenis van mijn moeders kant had geschreven. Zelf merkte ik tijdens het schrijven dat je goed moet nadenken over de keuzes die je maakt. Ze kunnen grote consequenties hebben voor het verhaal. Toen heb ik hier een cursus voor ontwikkeld, want als ik hier al moeite mee heb, als getraind schrijver, dan hebben anderen dat ook. Het moeilijke van over jezelf schrijven en over je familie, is richting geven aan het verhaal. Hoe maak je het boeiend? In mijn cursus zet ik de deelnemers aan het denken over belangrijke keuzes als vorm, vertelinstantie, en thematiek. Ik probeer ook mensen te inspireren met mooie voorbeelden. Verder merk ik aan de deelnemers dat zij het erg leuk vinden om ervaringen uit te wisselen en om te zien hoe anderen het aanpakken. Mensen leren veel van elkaar.

Wat wil jij de cursisten meegeven tijdens jouw lessen?

Mijn liefde voor schrijven! Ik vind het leuk om de cursisten kennis te laten maken met allerlei schrijvers, vormen en stijlen. De cursisten oefenen met bepaalde schrijftechnieken. Verder wil ik meegeven dat schrijven een proces is, dat het altijd stapsgewijs gaat en dat het niet alleen om inspiratie gaat maar dat je ook het geduld moet hebben om steeds weer opnieuw naar je tekst te kijken. In de cursus Creatief Schrijven geef ik hele verschillende opdrachten waardoor de deelnemers wegen inslaan die ze uit zichzelf nooit zouden bewandelen. Dat is goed voor hun ontwikkeling in schrijven.

 

”Schrijven is een proces, het gaat altijd stapsgewijs en het gaat niet alleen om inspiratie maar ook om het geduld dat je moet hebben om steeds weer opnieuw naar je tekst te kijken”

 

Voor wie is jouw cursus bedoeld? Wie is de doelgroep?

Volwassenen, mensen die graag creatief bezig zijn, mensen die willen ontdekken of schrijven iets voor ze is. Mensen die van schrijven houden en zich hierin willen ontwikkelen en mensen die aan een familieverhaal of levensverhaal werken.

Hoe is je liefde voor schrijven ontstaan?

De liefde is ontstaan doordat ik met mezelf in de knoop zat, ik was toen begin twintig. Ik schreef lukraak alles op, alles wat mij bezighield. Zo ontdekte ik hoe waardevol het is om te schrijven, omdat je meer inzicht krijgt. Het kan soms een brei zijn in je hoofd en als je het dan op papier hebt, lucht dat op. Later ga je het allemaal ordenen en er de goede woorden voor vinden. Het heeft mij altijd heel veel gebracht en geholpen.

Op mijn twintigste studeerde ik politicologie en ik merkte vrijwel direct dat ik schrijven leuk vond en dat ik dit wilde doen. Ik ben allerlei schrijfcursussen gaan volgen. Een cursus proza, een cursus poëzie en essay schrijven. Ik was erdoor gegrepen. Ik denk ook dat het schrijven is ontstaan door een soort eenzaamheid. Dat je ergens mee zit en je kan er met niemand over praten. En dat wanneer je het dan opschrijft, je het idee hebt dat het er mag zijn. Je schrijft het van je af. Zoals schrijven in een dagboek. Zo ben ik destijds begonnen. Na mijn studie ben ik een journalistiek opleiding gaan doen en als tekstschrijver gaan werken. De literatuur bleef trekken. In de opleiding tot docent Creatief Schrijven heb ik mijn hart kunnen ophalen en ben ik weer terug bij literair schrijven.

Wat voor soort genre binnen het schrijven doe je het liefst en waarom?

Columns schrijf ik tegenwoordig, deze staan op mijn website. Ik ben nu een roman aan het schrijven dus dat doe ik heel graag, maar ik merk ook wel dat het moeilijk is. Familiegeschiedenis schrijven vind ik interessant omdat je je dan ook in een tijdvak verdiept. Lessen maken voor mijn cursussen doe ik ook graag. En het lesgeven zelf, natuurlijk. Het contact met de deelnemers en collega’s vind ik ook erg gezellig. Eigenlijk doe ik alles waar ik het moment mee bezig graag, behalve administratieve dingen.

Je schrijft nu een roman, waar haal je die inspiratie vandaan?

De roman speelt zich af in Berlijn, begin jaren negentig. In 1989 was de Berlijnse muur gevallen. De muur was weg, maar de verschillen tussen Oost en West waren er nog. Dit vond ik interessant, daarom ben ik een jaar in Berlijn gaan studeren. Over wat ik daar heb gezien wilde ik een verhaal schrijven.

Noem iets waar je trots op bent?

Ik ben trots op mijn kinderen en verder ben ik gewoon erg blij met wat ik doe. Dus ik ben een tevreden mens.

Wat zijn jouw doelen op langere termijn?

Als deze roman af is, wil ik aan de volgende beginnen. Verder doorgaan met lesgeven in het Koorenhuis en nieuwe vervolglessen ontwikkelen. Ik geef nu samen met een beeldend kunstenaar les aan ouderen, die samenwerking is ook leerzaam en inspirerend. En zo komen er steeds nieuwe dingen voorbij.

Hoe ga jij om met deze periode? Heb je nog tips?

Ik gebruik de tijd die is vrijgekomen om aan mijn roman te werken. Ondanks de lockdown heb ik toch een paar cursussen kunnen geven, met maar zes mensen vanwege de anderhalve meter afstand. De cursus Familiegeschiedenis Schrijven geef ik nu online via ZOOM. En de kunstlessen aan ouderen doen we nu per post in plaats van in een lokaal. Hardlopen, wandelen, tja, het is soms best saai. Anderzijds brengt het rust in mijn leven.

Mijn tip is: ga schrijven!! Het geeft zoveel voldoening. Als je niet weet hoe te beginnen, dan heb ik leuke schrijfopdrachten per post of per mail. Ik schrijf dan terug en geef feedback. Of schrijf je in voor een cursus. In mei begint Creatief Schrijven I.

 

Voor meer informatie over de cursussen: ga naar Nynke’s website.