Koffie drinken met … Nole Yoga

We spreken af met Noelia Goegan voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’. Noelia is yoga docente en geeft lessen in het Koorenhuis. Ze heeft in Den Haag ‘Nole Yoga’ opgezet en dat was een hele grote stap. Noelia komt oorspronkelijk uit Uruguay. Wij zijn benieuwd hoe Noelia ‘Nole Yoga’ heeft opgezet en waarom juist yoga als discipline? Tijd voor een gesprek en kopje koffie met Noelia!

Vertel wat over jezelf en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Noelia Goegan en ik ben twee jaar geleden naar Europa verhuisd. Ik woon nu een jaar in Nederland en ik kom oorspronkelijk uit Uruguay. Ik ben yoga docente, maar ik heb ook een diploma in farmaceutische chemie. Ik geef yoga in het Koorenhuis en werk daarnaast in de buurt van het Koorenhuis. Ik herinner mij dat ik op een dag langsliep en dacht ‘dit is een gaaf gebouw, wat doen ze hier?’. Een paar maanden later googelde ik het Koorenhuis. Ik was toen op zoek naar een plek om yoga lessen te geven, en toen ik de website van het Koorenhuis zag was ik direct verkocht. Ik dacht ‘hier ga ik lesgeven’ en hier ben ik.

Wat betekent het Koorenhuis voor jou?

Ik vind het Koorenhuis een hele fijne plek om te delen wat ik doe. Ik vind het ook een hele leuke plek om mensen te ontmoeten. Het Koorenhuis brengt verschillende soorten mensen samen, maar we hebben allemaal iets gemeen. Iedereen komt hier om leuke dingen te doen en zijn of haar passie te delen.

Hoe ben je op het idee gekomen om yoga lessen te gaan geven?

Ik ben een hele tijd geleden begonnen aan yoga en in het begin was ik nog maar een student. In 2016 besloot ik een yoga docentenopleiding te volgen, maar alleen voor mezelf. Ik wilde dieper in de praktijk duiken. Ik had op dat moment niet het idee om les te gaan geven. De opleiding was een intensieve ervaring en later dat jaar moest ik lesgeven aan mijn universitaire opleiding. En ik merkte dat ik het lesgeven geweldig vond. Mijn kennis delen met iemand vond ik erg leuk en ik dacht direct ‘waarom zou ik dit ook niet gaan doen met yoga?’. Vanaf dat moment begon ik beetje bij beetje yoga lessen te geven aan vrienden en familie. Daarna ben ik naar India gegaan om mij nog meer te verdiepen. Ik volgde daar nog een lerarenopleiding en toen besloot ik om in praktijk les te gaan geven.

Welke doelgroep wil je met jouw lessen aanspreken?

Ik geef graag les aan iedereen, dus ik probeer mijn lessen te variëren. Ik probeer de ene les een beetje langzamer te doen, een beetje meer ontspannend, en de andere is meer actiever en krachtiger. Ik heb geen vaste doelgroep. Ik wil mij richten op mensen die een connectie hebben met yoga, op fysiek en spiritueel niveau. Yoga is voor mij niet alleen een lichaam die beweegt. Mijn manier van yoga is niet alleen een fysieke activiteit. Het heeft ook een beetje een spirituele link.

 

“Yoga is voor mij niet alleen een lichaam die beweegt”

 

Hoe zou jij je eigen lessen omschrijven?

Ik zou ze omschrijven als toegankelijk voor iedereen. Plezierig, ik vind het leuk om plezier te hebben tijdens mijn lessen. Ik hou niet van extreem serieuze structuurlessen. Ik hou van gezelligheid. Relaxen is een doel in de lessen en ik wil graag dat mensen contact maken tijdens de les. Mijn lessen zijn dus een beetje spiritueel, niet vanuit een religieus oogpunt, maar meer in energieke verbinding.

Wat wil jij de cursisten meegeven tijdens jouw lessen?

Ik wil ze graag laten zien wat yoga voor mij betekent en wat yoga voor mij was. Eerlijk gezegd was het de sleutel om opnieuw contact te maken met mijn lichaam. Ik heb niet het perspectief van yoga als fitness-ding. We worden misschien wel sterker en flexibeler, maar voor mij is het belangrijkste dat ik de cursisten wil laten zien dat de rare bewegingen die we doen verder gaan dan de fysieke beweging. Het is niet alleen je lichaam in rare posities brengen. Het gaat om het verbinden met je lichaam via die posities. Ik wil ze dus een manier laten zien om opnieuw contact te maken met hun lichaam. We zijn namelijk vaak totaal losgekoppeld van ons lichaam. We zitten in deze race van doen, werken, studeren en tussendoor ontmoeten we mensen en soms raken we de connectie met ons lichaam kwijt.

Hoe is je passie voor yoga ooit ontstaan?

Ik zat in mijn studententijd toen ik begon met yoga en ik was aan het werk, studeerde tegelijkertijd en deed zware examens aan het einde van mijn studie. In deze tijd van mijn leven heeft yoga mij veel geholpen. Het bracht me een beetje terug bij mezelf. Het bracht mij weer in balans. Het begon allemaal fysiek, maar toen ontdekte ik het spirituele deel van yoga als een manier van leven. Dus toen ben ik een yoga docentenopleiding gaan doen om meer te oefenen en vanaf dat moment ging ik dieper in op yoga. Ik las meer over de filosofie en de activiteit als levensstijl, in plaats van alleen maar een fysieke activiteit.

Ik heb voor yoga gekozen omdat ik alle andere sporten al eerder had geprobeerd, maar ik was een ramp. Ik was nergens goed in. Ik denk dat yoga voor mij bestemd was omdat het niet alleen fysiek is. Yoga heeft iets waardoor ik bleef komen. In het begin was ik er niet goed in. Ik kon mijn tenen niet eens aanraken, helemaal niet. Maar ik denk dat het andere deel, het spirituele deel, het persoonlijke deel, dat verbonden is met het fysieke, ervoor zorgde dat ik naar de yoga lessen bleef komen. Ik denk niet dat ik voor yoga heb gekozen, ik denk dat yoga mij op een of andere manier heeft gekozen. Ik denk ook dat ik echt geluk heb gehad met mijn leraar. Zij heeft echt een manier gevonden om de andere kant van yoga, de levensstijl en de verbinding met jezelf te laten zien, niet alleen een beweging. Ze maakte het echt toegankelijk voor iedereen.

Wie of wat inspireert jou? Wat geeft jou energie?

Ik hou erg van lezen. Ik volg veel yogadocenten en ik heb hele aardige mensen ontmoet tijdens mijn lerarenopleidingen. Ik heb altijd het contact met hun onderhouden, nu nog steeds en dat is erg handig omdat iedereen in een ander land woont. Het is interessant om te zien hoe we de beoefening allemaal aan onze cultuur en aan het land waar we lesgeven hebben gekoppeld. Dus ik haal mijn inspiratie uit vele internationale yogadocenten en van vrienden die ik heb ontmoet tijdens mijn yogadocentenopleidingen.

 

“Yoga is niet alleen je lichaam in rare posities brengen. Het gaat om het verbinden met je lichaam via die posities”

 

Noem iets waar je trots op bent?

Ik moet zeggen dat ik er trots op ben om hier in Nederland les te geven. Ik heb begin 2019 de beslissing genomen om mijn land te verlaten en om yoga meer ruimte te geven in mijn leven. Ik besloot mijn professionele carrière een beetje opzij te zetten. Ik heb het altijd al willen doen, maar ik had nooit genoeg tijd. Mijn professionele carrière nam altijd mijn schema over. Ik heb deze stap dus gezet en ben ontzettend blij dat ik het heb gedaan. Ik ben hier erg trots op, want ondanks dat het een moeilijk jaar is geweest om yoga les te geven, met al die gekkigheid om ons heen, voel ik mij gelukkig als ik lesgeef.

Veel vrienden en familie verklaarden mij voor gek, toen ik besloot mijn mooie baan in een bedrijf achter me te laten, en te gaan reizen en yogales te geven. Zoals ik al zei, het is niet gemakkelijk, maar als het is wat je gelukkig maakt, moet je het doen. We zouden allemaal voor zo’n beslissing moeten gaan, zelfs als het gek lijkt.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik blijf zeker in Den Haag want ik ben mezelf beetje bij beetje hier aan het settelen. Ik zou graag willen werken met of bij grote yogastudio’s hier in Den Haag. Ik werk al op de Haagse Universiteit. Ik geef yoga lessen aan studenten. Dat wil ik voortzetten en in het Koorenhuis zou ik graag meer lessen willen opbouwen.

Hoe ga jij om met deze uitdagende tijd? Heb je tips om deze periode door te komen?

Ik moet toegeven dat ik het in het begin erg moeilijk had omdat ik de online lessen helemaal niet leuk vond. Ik worstelde veel omdat ik de connectie met de persoon echt miste bij de online lessen, maar beetje bij beetje begon ik de voordelen ervan in te zien. Zoals het kunnen verbinden met mensen die niet in dezelfde stad zijn en je kan meer mensen bereiken met slechts één les omdat je niet de beperkingen van de ruimte hebt. Ik heb het leren doorstaan. Het is niet gemakkelijk geweest.

Mijn tip is om geduldig te zijn. Ik denk dat het een goede periode is om ons geduld te ontwikkelen. Ik worstelde ermee. Ik hou ervan om een ​​schema te hebben met mijn plannen en het afgelopen jaar moest ik accepteren dat ik niet de regie had over mijn plannen. Ik kon niet doen wat ik wilde. Een ander ding dat we volgens mij moeten ontwikkelen, is acceptatie. Accepteer dat sommige dingen zijn zoals ze zijn. Dit zijn de regels waarmee wij nu moeten spelen en ik ga mijn best doen om alles te kunnen doen met deze regels. We moeten het beste doen met wat we hebben, met de opties die we hebben. De plannen die we hadden, zullen niet meer zijn zoals we wilden. Dit betekent ons aanpassen en dit accepteren.

 

Wil je nog meer weten over Noelia en Nole Yoga?
Blijf op de hoogte van Noelia’s activiteiten via haar Facebookpagina.