Koffie drinken met … Kristina Walther

Voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’ maken we kennis met inspirerende aanbieders en makers uit het Koorenhuis. Dit keer drinken we koffie met Kristina Walther, oprichtster van de Toastmasters in Den Haag. We zijn benieuwd naar het verhaal van Kristina en haar bijdrage aan het wereldwijde Toastmasters netwerk.

Vertel wat over jezelf en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Mijn naam is Kristina Walther en ik woon 11 jaar in Nederland. Daarvoor heb ik in Duitsland gewoond. Momenteel ben ik 8 jaar lid van het wereldwijde Toastmasters Netwerk. Toastmasters bestaat 100 jaar en is opgericht in de Verenigde Staten. Het is een internationale organisatie zonder winstoogmerk en helpt mensen zelfverzekerd te spreken in het openbaar. We werken met vrijwilligers over de hele wereld. Voorheen was ik lid van de Engelstalige club van Toastmasters. Anderhalf jaar geleden bestond er nog geen Nederlandstalige club in Den Haag. Daarom besloot ik met een aantal andere vrijwilligers de eerste Nederlandstalige club op te zetten binnen het Koorenhuis in Den Haag.

Wat betekent het Koorenhuis voor jou?

Het Koorenhuis is om te beginnen een mooie plek om mensen te ontvangen voor onze bijeenkomsten. Daarnaast is het Koorenhuis centraal gelegen en gemakkelijk te bereiken voor onze leden. Het idee dat wij binnen het Koorenhuis als club, talenten kunnen ontwikkelen vind ik een mooie gedachte. Normaal gesproken (wanneer de horeca open is) praten wij met de leden altijd nog even na in de foyer, onder het genot van een drankje.

Wat inspireerde jou om de Nederlandstalige Toastmasters op te starten?

Inmiddels ben ik 8 jaar lid van Toastmasters in de Engelstalige omgeving. Anderhalf jaar geleden heb ik meegeholpen bij het opzetten van de Nederlandstalige Toastmasters club. Toen heb ik mij meteen aangesloten bij de club. Dit heb ik in eerste instantie gedaan om de Nederlandse taal beter te beheersen en communicatief daarin beter te worden. Het uitgangspunt is dat het geen taalclub is, maar een spreekclub. Verbetering in de Nederlandse of Engelse taal is een bijkomstigheid. Wanneer  je lid wordt van Toastmasters en een club kiest waar je bijeenkomsten bezoekt, houd je er vaak leuke en inspirerende contacten aan over. Daarom zit ik zelf al een tijdje bij Toastmasters. Met behulp van de Nederlandstalige club willen wij meer mensen de mogelijkheid bieden om communicatie -en leiderschapsvaardigheden te verbeteren en daarbij sociale contacten op te bouwen.

Voor wie is Toastmasters bedoeld?

Eigenlijk voor iedereen vanaf 18 jaar die zijn of haar spreek -en leiderschapsvaardigheden wilt verbeteren. De clubs bestaan vaak uit een diverse groep mensen met een andere achtergrond en leeftijd. Sommige leden zijn zelfstandige ondernemers die namens hun bedrijf willen leren spreken, maar bijvoorbeeld ook mensen die hun verkooppresentatie willen verbeteren of hun collega’s willen overtuigen van ideeën of concepten. Daarnaast hebben we ook leden die juist in het begin van hun carrière staan, zoals studenten. Het uiteindelijke doel is dat mensen hun presentatie -en leiderschapsvaardigheden kunnen oefenen en uiten door middel van spreken in een veilige omgeving. Dit draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van iemand, wat overigens ook een reden kan zijn om lid te worden bij Toastmasters.

Hoe zou jij een bijeenkomst van Toastmasters omschrijven?

Tijdens de bijeenkomsten oefenen we met toespraken, evaluaties en improvisaties. Bij elke bijeenkomst kunnen de leden een andere rol aannemen en de les heeft een bepaalde thema of sfeer. Dit houdt in dat de bijeenkomst iedere avond door een ander persoon wordt geleid en er is geen docent. Het clubbestuur helpt de bijeenkomsten voor te bereiden en de les volgt een vaste structuur met duidelijke opdrachten. Door te luisteren naar elkaars toespraken en verhalen maak je kennis met alle leden van de club. Je leert door te doen en daarnaast leer je van elkaar door evaluaties. De feedback die wij geven is altijd positief, constructief en motiverend. Het oefenen met improvisaties is een ontzettend leuk onderdeel van de les. Het zorgt voor een goede sfeer ook en het is heel leerzaam.

We hebben twee keer per maand fysieke bijeenkomsten. Daarnaast gebruiken leden een begeleidend online programma. Hier kan je op eigen tempo het lesprogramma kiezen en heb je keuze uit bepaalde onderwerpen die jij belangrijk vindt om te trainen. Als je eenmaal lid bent mag je ook bij andere clubs aansluiten, zodat je meerdere bijeenkomsten kunt volgen. Momenteel hebben we 20 leden, maar we hebben altijd plek voor  2 of 3 gasten die geïnteresseerd zijn.

Noem iets waar je trots op bent?

Zelf heb ik een passie voor communicatie. Daarom vind ik het heel fijn om mensen te helpen om beter te communiceren en te verbinden op een persoonlijke manier. Wanneer  wij als club kunnen bijdragen aan de groei van iemand van de groep, door middel van constructieve evaluaties en feedback is dat heel mooi en iets waar ik trots op ben.

Wat zijn de doelen van Toastmasters Den Haag op langere termijn?

Als we ongeveer 25 tot 30 leden hebben in de toekomst, denk ik persoonlijk dat we aardig goed op weg zijn. Daarnaast streef ik naar doorgroeimogelijkheden zodat we meer workshops en evenementen vanuit Toastmasters kunnen gaan organiseren. Hierbij staat de kwaliteit van de bijeenkomst vooraan, waardoor we in de toekomst nog meer mensen enthousiast kunnen maken met het idee van Toastmasters.

Heb je nog een goede tip om koffie te drinken in Den Haag?

Momenteel is dat een lastige vraag, daarom raad ik iedereen die wil afspreken aan om een wandeling of fietstocht te maken en daarbij een koffie to-go te halen!

Voor meer info zie website: https://toastmasters.nl/en/