Koffie drinken met … Komi Hola

Voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’ maken we kennis met inspirerende aanbieders, makers en organisaties uit het Koorenhuis. We spreken af met Komi Hola. Komi Hola is een toegewijde danser, choreograaf en bedenker van een nieuwe dansstijl; Afro-Fit-Dance. Een combinatie van traditionele Afrikaanse invloeden, urban en fitness. Een dansstijl waar je plezier hebt, in beweging komt en fit blijft!

 

Vertel wat over jezelf en wat is jouw relatie met het Koorenhuis?

Mijn naam is Komi, ik kom uit Togo. Dat is in West-Afrika, tussen Benin en Ghana in. In 2005 ben ik via verschillende dansprojecten als kunstenaar in Europa terecht gekomen. Eerst kwam ik terecht in Frankrijk en vervolgens ben ik naar België gegaan. Uiteindelijk ben ik naar Nederland gekomen. De verschillende dansprojecten hebben mij naar Europa gebracht.

Toen ik naar  Nederland kwam wilde ik mijn danslessen opzetten en zo ben ik iets langer dan een jaar geleden, in het Koorenhuis les gaan geven. Ik voelde me vanaf het begin welkom in het Koorenhuis en tot nu toe vind ik het een hele fijne samenwerking. Verder ben ik erg tevreden met de ruimtes die ik hier gebruik.

 

“Afrikaanse dansstijlen gecombineerd met fitness elementen”

 

Hoe ben je op het idee gekomen om Afro-fit- dance / Afrikaanse dans te starten?

Mijn achtergrond in de danswereld is traditioneel Afrikaans Togolees, afro en moderne dans. Op een gegeven moment wilde ik iets nieuws in de dans ontdekken en ontwikkelen. Het moest een dans worden die meer divers is dan alleen traditionele of moderne dans. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een eigen stijl. De inspiratie van afro-fit ontstond tijdens de Zumba lessen die ik destijds gaf. Zumba is een mooi concept waarin je door te dansen op latino muziek plezier hebt en jezelf fit danst, het gaf mij de inspiratie om opzoek te gaan naar een eigen stijl. Ik ben verschillende Afrikaanse dansstijlen en muziek gaan mixen en heb dit gecombineerd met het fitness element. Zo is uiteindelijk het concept Afro-Fit-Dance ontstaan. In België ben ik begonnen met het opzetten van deze danslessen en nu wil ik dit concept verder in Nederland uitwerken en ontwikkelen.

Voor wie zijn jouw danslessen bedoeld?

Mijn lessen zijn bedoeld voor iedereen die houdt van sporten zoals fitness en dansen. Afro-fit is namelijk de ultieme combinatie tussen traditionele Afrikaanse, urban dansstijlen en fitness, waarbij je nieuwe dansmoves leert. Ik probeer de danslessen laagdrempelig te houden, zodat het voor iedereen mogelijk is om mee te doen. Het moet toegankelijk en makkelijk te volgen zijn voor de deelnemers.

Wat wil je de cursist leren of meegeven tijdens jouw dansles?

Wat ik voornamelijk wil overbrengen met mijn danslessen is de liefde voor de dans en in het bijzonder voor de Afrikaanse dansstijlen.  Het overdragen van de Afrikaanse cultuur speelt daar zeker een rol in. Veel danspassen zijn geïnspireerd door verschillende regio’s en landen uit Afrika. Tijdens de lessen vertel ik de cursist waar bepaalde danspassen vandaan komen, om op deze wijze hen te informeren over mijn cultuur en oorsprong van de stijlen.

Ga je nog weleens terug naar Afrika om inspiratie op te doen?

Klopt, ik ga regelmatig terug naar Togo om inspiratie op te doen. In Togo heerst echt een goede sfeer die je meekrijgt door over straat te lopen en mensen te zien. Dans zit daar zo erg in de cultuur. Zo leer ik bijvoorbeeld bepaalde pasjes of ideeën van hele jonge kinderen die daar dansen of bezig zijn.

Daarnaast ben je als danser de hele tijd bezig om inspiratie op te doen. Het beluisteren van muziek is een goede manier om inspiratie op te doen. Voor mij verschilt de manier waarop ik inspiratie krijg heel erg, soms ga ik naar het strand of neem ik een wandeling door de duinen of het bos. Zelfs op de bank zonder muziek krijg ik soms opeens een idee over bepaalde choreografieën en danspasjes.

 

 “Dans creëert een verbinding met jezelf, de mensen om je heen en brengt je vooral: la joie de vivre!”

 

Hoe is de liefde voor dansen ontstaan?

Eigenlijk ben ik van kleins af aan begonnen met dansen, vanwege mijn cultuur. Ik was altijd met dans bezig en probeerde verschillende dansstijlen uit. In 1990 was ik bijvoorbeeld  heel erg geïnteresseerd in voetbal, waardoor dansen iets minder prioriteit kreeg en ik mij meer op voetbal ging focussen. Maar op een gegeven moment heb ik mijn dance spirit weer opgepakt. Dit kwam omdat mijn broertje veel bezig was met dansen en ik raakte hierdoor opnieuw gemotiveerd. Op die manier is dansen weer in mijn leven gekomen en besloot ik mij te ontwikkelen als professioneel danser.

Noem iets waar je trots op bent?

Het moment wat mij het meest bij staat en waar ik trots op ben, was het moment dat ik mij aansloot bij het dansgezelschap ”La Calebasse” van  choreograaf Merlin Nyakam (een grote choreograaf uit Kameroen). Toen kreeg ik pas het besef dat ik iets had bereikt met dansen. Daarvoor geloofden sommige mensen niet in mij of zagen geen toekomst in dansen. Dit had vooral  te maken met het feit dat men in Togo, dansen niet beschouwt als een bron van inkomen. Hier in Europa wordt dansen meer als een kunst gezien. Mijn deelname aan het project van Merlin Nyakam was voor mij de bevestiging dat dit wel mogelijk is.

Wie zijn jouw voorbeelden geweest in de dans & choreografie?

Er zijn twee choreografen die mij enorm hebben geïnspireerd. De eerste is choreograaf Merlin Nyakam. Merlin is een choreograaf uit Kameroen die groot is geworden en uiteindelijk in Frankrijk is gevestigd. Daarnaast de choreograaf Harold George afkomstig uit Sierra Leone en gevestigd in België. Die twee choreografen  zijn mijn voorbeelden geweest op het gebied van dans en choreografie. De reden waarom, is vooral omdat deze choreografen heel serieus en toegewijd zijn aan hun vakgebied. Verder geloven zij in zichzelf, maar zijn ook heel goed om mensen te stimuleren en te helpen om beter te worden. Dat heb ik zelf mogen ervaren toen ik met deze choreografen ging samenwerken.

Heb je plannen voor de komende jaren?

Zeker, ik ben nu aan het kijken om met een andere danser samen te werken en hiermee dingen uit te rollen. Verder zou ik in de toekomst heel graag mijn eigen performance willen opzetten. Wie weet in het theater van het Koorenhuis. Zo hoop ik mijn liefde voor dans te delen met een groter publiek.

 

Ga voor meer informatie naar Komi’s facebookpagina.

Meer info over de lessen vind je hier.