Koffie drinken met … Ivan Cook

We spreken af met Ivan Cook voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’. Ivan is de oprichter van ‘Ivan Cook’ en geeft contemporary floorwork lessen in het Koorenhuis. We worden nieuwsgierig en willen graag weten wat dit precies inhoudt. Tijd voor een kopje koffie met Ivan.


Vertel wat over jezelf en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Ivan Cook en ben geboren in Australië. Tien jaar geleden ben ik naar Europa gekomen. Ik woon nu 5 jaar in Den Haag en voor die tijd was ik overal en nergens in Europa. Ik heb fysiek onderwijs gestudeerd en heb mijn universitaire opleiding in Australië afgerond. Daarna ben ik naar Europa gegaan om te backpacken. De afgelopen jaren heb ik mezelf verdiept in freelance business, om op deze manier te werken met dansers en yogi’s. Tussendoor ben ik een paar keer naar India geweest en heb ik mijn yoga diploma behaald. Verder heb ik ook nog een studie gedaan voor acrobatic dance en temporary floorwork. Vervolgens ben ik ongeveer 3 jaar geleden officieel begonnen met het geven van lessen in verschillende studio’s. Ongeveer een jaar geleden ben ik ook begonnen met het geven van lessen in het Koorenhuis. Ik geef hier contemporary floorwork lessen voor beginners en intermediate cursisten.

Hoe is Cook Movement Practice ontstaan?

Drie jaar geleden is Cook Movement Practice ontstaan. Wij focussen ons op beweging in de breedste zin. Wij komen in aanraking met verschillende soorten genres, denk aan dans en yoga. Wij combineren al deze genres met elkaar om zo deze vormen te ontdekken en om te kijken wat de gelijkenissen zijn. Dit doen we allemaal met een speelse benadering. Dit was het punt waar ik begon en op deze manier ben ik gaan uitbreiden. Ik begon eerst met lesgeven bij verschillende studio’s en probeerde deze speelse benadering te behouden. Om zo op deze manier toch een beetje anders te blijven.

 

”Vanuit Cook Movement Practice focussen wij ons op beweging in de breedste zin”

 

Waarom besloot je om Cook Movement Practice in Nederland op te richten?

De Nederlandse mensen zijn heel erg gastvrij, vooral in Den Haag. Er zijn hier veel expats, het is erg multicultureel en ik vind de diversiteit erg leuk. Ik kan bijvoorbeeld groepen cursisten hebben uit allerlei verschillende landen. Dat vind ik leuk! Ten tweede vind ik dat Den Haag erg groen is, Den Haag heeft bijvoorbeeld een strand. Ik kom uit een kustplaats uit Australië dus het strand is voor mij een heel groot pluspunt. Naast het weer, geeft Den Haag mij echt een thuisgevoel.

Hoe zou jij je eigen lessen omschrijven?

Bij de lessen die ik geef in het Koorenhuis probeer ik te laten zien hoe je comfortabel kan worden om de vloer te betreden. Ik doe dit op een speelse manier, dus het gaat niet altijd om de techniek. Soms doe ik een groepsspel met iedereen. Dit doe ik omdat je dan je gedachten loslaat zodat je niet te bang hoeft te zijn om een beweging te maken, die je misschien niet had gemaakt als je erover had nagedacht. We doen een combinatie van bewegingen of ‘phrases’, als je het op een dans manier wilt benaderen. Er zijn misschien 8 of 12 bewegingen, maar veel daarvan heb je misschien al in een spel gedaan. Ik probeer de formaliteit echt weg te halen bij het bewegen.

Welke doelgroep wil je met Cook Movement Practice aanspreken?

Ik kijk over het algemeen naar de jongere klantenkring, dus begin twintig tot en met veertig. De oudere klantenkring is niet echt geschikt voor mijn type dans omdat het erg fysiek is, maar ook de jongere generatie, laten we zeggen, kleuters of middelbare scholieren, heb ik lesgegeven. Uiteindelijk geef ik voornamelijk les aan mensen tussen de 20 en 40 jaar oud.

Hoe is je passie voor deze dansvorm ontstaan?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de mogelijkheden van het lichaam. Ook was ik een jonge man die aan wielrennen deed. Hierbij kom je in aanraking met zeer hoge limieten en een hoog uithoudingsvermogen terwijl het lichaam geheel zijn kracht behoudt. Uiteindelijk is dit overgegaan in dansen. Toen ik naar Nederland kwam merkte ik direct dat het een hele leuke cultuur is. Ik kwam in aanraking met een aantal geweldige leraren uit de contemporary dance wereld. Ik vond toen steeds meer mijn passie in floorwork, dat zijn hele lage bewegingen. Daarna werd ik meer blootgesteld aan acrobatics, deze bewegingen zijn wat gewaagder. Ik vind het leuk om te zien hoe je dit zeer fysieke gevoel in een meer gracieuze contemporary kant kan laten brengen. Dit is s ook waarom het acrobatische dans wordt genoemd.

 

”Floorwork, dat zijn hele lage bewegingen. Bij acrobatics zijn de bewegingen wat gewaagder”

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Ga je wel eens terug naar Australië om inspiratie op te doen?

Ik denk dat ik in zekere zin mezelf erg motiveer. Ik krijg mijn eigen inspiratie door mezelf te pushen. Ik denk dat heel veel mensen op deze manier inspiratie krijgen.

Toen ik bij de Monkey Business werkte werd ik blootgesteld aan allerlei verschillende soorten bewegingen van allerlei verschillende soorten sporten. Dat gaf mij de inspiratie om te verkennen. Ik denk dat je kan zeggen dat mijn inspiratie ligt bij het zien van bewegingen van andere mensen. Ik heb niet echt een persoon die mij inspireert. Ik vind het leuk om mensen op hun eigen manier te zien, om ze iets uit te zien drukken met wat voor sport of beweging ze ook bezig zijn.

Ik probeer om de twee jaar terug te gaan naar Australië en familie te zien voor kerst. In Australië krijg ik veel inspiratie door mijn neefjes. Ik heb twee neefjes die daar wonen en zij zijn heel erg actief. Ze doen altijd salto’s en zijn bezig op de trampoline, dus als ik terugga leer ik altijd nieuwe dingen van hun. Ik probeer ook een paar workshops zelf te geven, zodat ik met de lokale mensen kan bewegen. Ze laten me altijd iets anders zien. Elk land heeft een andere benadering van beweging of dans, het is echt inspirerend.

Noem iets waar je trots op bent?

Ik ben trots op het feit te kunnen bewegen. Om het beter uit te leggen, zou ik meer dankbaar kunnen zijn. Ik heb de capaciteiten in mijn eigen lichaam en anderen willen met mij bewegen, ze willen doen wat ik doe, dus ik ben gewoon trots dat ik kan bewegen.

Wat zijn de plannen of doelen van Cook Movement Practice op langere termijn?

Blijven leren en blijven uitbreiden. Momenteel is mijn belangrijkste rooster van het jaar het geven van lessen buiten het seizoen. Het seizoen komt in de zomer en in de zomer reis ik meestal door Europa en geef ik workshops. De workshops probeer ik elke keer een beetje groter of nieuwer te maken. Wanneer ik in Den Haag ben, zie ik mijn tijd als onderzoekstijd. In de lessen die ik hier geef kan ik uitproberen wat ik in een workshop wil doen en kijken of het werkt. Op deze manier kan ik mijn workshops verbeteren en polijsten.

Hoe gaat Cook Movement Practice om met de lockdown? Heb je nog tips om deze periode door te komen?

Persoonlijk gezien moet ik mij aan een planning houden. Ik probeer het zo normaal te houden zoals voorheen, alleen zonder de fysieke lessen. Dat heeft mij in zekere zin stabiel gehouden. Voor de lessen gebruik ik ZOOM.

Ik denk dat ik zou zeggen dat je gewoon een soort van dagelijkse routine moet aanhouden. Iets dat je duidelijkheid geeft in wat je doet. Dat kan betekenen dat je elke dag je tanden poetst of op een bepaald tijdstip gaat eten, gewoon echt dit soort kleine dingen. Routine zorgt ervoor dat je niet overal ronddwaalt. Het geeft je een gevoel dat je weet wat er de volgende dag komt. Dus als je de volgende dag wakker wordt, maak je je geen zorgen over wat je zou moeten doen of niet zou moeten doen. Het is al een beetje ingegraveerd in je routine. Ik zou zeggen probeer meer aanwezig te zijn en geniet ook een beetje van deze downtime.

 

Wil je meer weten?
Bezoek Ivan’s Facebook of Instagram pagina.