Koffie drinken met … Ingmar Spaaij

We spreken af met Ingmar Spaaij voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’. Ingmar coördineert en geeft les aan de Popschool Den Haag. Via de Popschool biedt Ingmar muzieklessen aan in het Koorenhuis. Ingmar’s specialiteit is het geven van gitaarles en bandcoaching. Daarnaast geeft hij de laatste tijd les in songwriting en studioproductie. Wij worden nieuwsgierig, tijd voor een afspraak en kopje koffie met Ingmar.

Vertel wat over jezelf en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Ingmar Spaaij en ik coördineer en geef les aan de Popschool Den Haag. Wij bieden muzieklessen aan in het Koorenhuis, voor jong en oud, voornamelijk popmuziek gerelateerd. Ik ben hier terecht gekomen via, wat vroeger nog het Koorenhuis was. Toen gaf het Koorenhuis zelf lessen op een afdeling en dat heette ‘House of Rock’, dat was de popmuziek afdeling. Daar ben ik toen via mijn stage terecht gekomen. Toen een aantal jaar geleden de subsidie stekker eruit werd getrokken, heb ik het samen met een aantal andere docenten voortgezet. Ik geef gitaarles, bandcoaching en de laatste tijd vooral songwriting en studioproductie.

Wat betekent het Koorenhuis voor jou?

Het is een hele fijne plek waar allerlei kunstdisciplines samenkomen, we elkaar kunnen ontmoeten en lekker creatief bezig kunnen zijn. Het Koorenhuis heeft fijne, ruime en lichte lokalen. Dat vind ik ook altijd wel stimulerend voor de creatieve flow. Voor mij is het dé plek waar ik zelf als kind veel heb geleerd, en nu eigenlijk als docent veel aan het leren ben met lesgeven.

Hoe ben je op het idee gekomen om les te gaan geven?

Ik had mijn eerste bandje toen ik in de brugklas zat en het broertje van de bassist wilde gitaarles. Ik speelde toen gitaar en dacht ‘ik ga jou een paar lessen geven’. Zo is het eigenlijk begonnen. Dat bleek ik toen heel leuk te vinden. Het grappige is dat het broertje, Tijmen, nu ook weer lesgeeft bij ons (de Popschool).

Voor wie zijn jouw lessen bedoeld?

Eigenlijk voor beginners tot vergevorderden, dus dat is erg breed. Hetzelfde geldt voor de leeftijdscategorie. Nu geef ik voornamelijk les aan gevorderden. Dan kom je vanzelf uit bij mensen die al wat meer doen in de muziek. Maar we hebben wel lessen van begin tot eind!

Hoe zou jij je eigen lessen omschrijven?

Heel praktijkgericht. We zullen vooral kijken naar manieren waarop je zo snel mogelijk lekker het podium op kan of in een bandje kan spelen. We gaan vooral uit op de wens van de leerling, maar natuurlijk wel met de nodige theorie en technieken erbij. Het is dus een beetje een combinatie van de wensen van de leerlingen en theorie, waarvan wij vinden dat je het wel echt mee moet krijgen als basis.

 

“We zullen vooral kijken naar manieren waarop je zo snel mogelijk lekker het podium op kan of in een bandje kan spelen”

 

Wat wil jij de cursisten meegeven tijdens jouw lessen?

Vooral lekker jezelf zijn in muziek, dus niet teveel met regeltjes bezig zijn. Een beetje de ambacht beheersen van een instrument maar daarna vooral ook lekker je eigen pad ermee volgen.

Hoe is je passie voor muziek ontstaan?

Dat is echt heel lang geleden ontstaan. Ik kom uit Waalwijk in Brabant en daar hadden we altijd jaarlijks een playbackwedstrijd. Toen ik 5 was deed ik voor het eerst mee en op dat moment vond ik, het performen, helemaal geweldig, en later werd het echt zingen met het spelen van een instrument. Het zit er dus van jongs af aan in, maar het is echt begonnen op de pleinfeesten in Waalwijk. In groep 8 had ik een soort bandje. Je had toen natuurlijk de groep 8 musical en daar hadden wij een bandje omheen gevormd en in de brugklas had ik mijn eerste ‘echte’ bandje waarbij wij ook echt optraden.

Noem iets waar je trots op bent?

Ik ben er trots op dat ik altijd de kracht van een leerling zie en die samen met de leerling weet uit te bouwen. Dus vooral focussen op hetgeen waar iemand heel goed in is en daarin de leerling lekker motiveren. Ik ben blij dat ik dat altijd meer doe dan de negatieve kanten bestempelen want dat kan je natuurlijk ook met een docent hebben.

Wie of wat inspireert jou als het gaat om muziek?

Er zijn echt tal van bands en artiesten die mij inspireren. Het kan in principe echt alles zijn. Het kan wat ik meemaak op een dag zijn of mensen die ik net hebt ontmoet. Alles kan zich uiten in creativiteit. Voor mij kan de inspiratie echt in de meest fijne, blije gebeurtenis liggen of juist in de meest droevige, verdrietige gebeurtenis.

Met wie zou je in de toekomst nog eens samen willen werken?

Ik zou wel een plaat willen maken met Ryan Adams. Hij is een Amerikaanse singer-songwriter en ik vind dat hij geweldige liedjes schrijft. Hij schijnt wel een beetje een lul te zijn, dus dat is dan weer jammer maar dat krijgen we er wel uit. Het lijkt mij wel echt heel gaaf om met hem iets te doen. Ik vind hem wel een van de beste songwriters van onze tijd.

Wat zijn je doelen/plannen de komende jaren?

Eigenlijk voortzetten wat ik nu al doe. Nu, in deze corona tijd, geldt natuurlijk vooral dat ik weer lekker fysiek aan de slag wil, met weer uitvoeringsavonden organiseren enzovoort. Hoe we nu al met de Popschool bezig zijn wil ik gewoon blijven doen. Dus echt een leuke kweekvijver zijn voor jong talent en dat uitbouwen op een leuke manier. Verder geldt voor mijn studio hetzelfde. Ik zou nog wel een iets grotere studio willen bouwen, met wijds uitzicht over de zee of natuur en dan nog net wat meer tijd willen vrijmaken om daar lekker veel bezig te zijn, maar verder vind ik het heden eigenlijk een heel mooi beeld voor de toekomst.

Hoe ga jij om met deze periode van social distancing? Heb je nog leuke tips om deze periode wat sneller door te komen?

Ik beperk mijn sociale contacten tot een-op-een contacten. Ik moet wel zeggen dat ik dat leuk vind want daardoor heb je wel, als je dan contact hebt met iemand, meer rust en kom je juist meer aan elkaar toe dan wanneer je dat in een drukke groep doet. Verder ben ik qua werk vooral veel in mijn studio bezig. Ik was met een theatertour bezig toen de tweede lockdown werd ingevoerd en dat zouden nog best wat shows zijn maar die vielen nu dus allemaal weg. Het is nu vooral lekker veel zelf in de studio bezig zijn. De lessen zijn online. Sommige bandjes hebben we inmiddels wel even stop gezet maar dat is eigenlijk pas sinds heel kort. Het is ook weer zo dat een aantal bandleden het leuk vinden om tijdelijk gitaarles online te krijgen dus dan lossen we het zo een beetje op.

Mijn tip is om zelf vooral dingen te maken. Wat ikzelf merk is dat er niet veel ruimte is om dingen te laten zien maar dat er juist daarom veel tijd is om liedjes te schrijven en lekker te oefenen op je instrument of dingen te doen waar je normaal weinig aan toekomt.

 

Zou jij wel eens een les willen volgen gegeven door Ingmar?
Bezoek dan de website van de Popschool