Koffie drinken met … Ilse van Haastrecht

De pandemie bracht de dans op meerdere fronten tot stilstand, waardoor niet alleen theaters werden gesloten, maar ook de ruimtes waar dansers trainen. Nu alles geleidelijk terugkeert naar normaal, maken dansstudio’s een comeback. Dat is goed nieuws voor iedereen die het zat is geworden om thuis, alleen, voor een scherm te dansen. In de hele stad zijn er dit najaar volop mogelijkheden om offline te dansen. Een manier om de pandemische blues van je af te schudden en weer in contact te komen met je lichaam, zijn de workshops van Ilse van Haastrecht. Ilse geeft 3 verschillende workshops hier in het Koorenhuis. Impro Dance, Movement Labs en Evolution Dance.

Ilse is een alumni van het Koninklijke conservatorium hier in Den Haag. Ze heeft de opleiding klassiek ballet afgerond en is daarna de opleiding moderne dans gaan volgen op Codarts, Rotterdam. In haar tijd als student is haar interesse in lesgeven begonnen. Nadat een vriend vroeg of zij eventueel les kon geven aan zijn dochter met autisme, merkte ze snel dat dans niet alleen beweging is, maar ook een manier van non-verbale connectie en een manier om bepaalde ontwikkeldoelen te bereiken. Ilse heeft kort daarna een les ontworpen speciaal voor kinderen met autisme. Tijdens deze sessies heeft Ilse haar interesse gevonden in bewegingstherapie en toen ze erachter kwam dat Codarts een opleiding danstherapie heeft, was het een makkelijke keus. Ze zit nu in haar laatste jaar van de opleiding en studeert deze herfst af als danstherapeut.

Tegenwoordig geeft Ilse 3 workshops, die in het Koorenhuis een thuis hebben gevonden. In Ilse’s eigen woorden

’Het Koorenhuis is een begrip in de stad. Het is zo centraal. Op alle momenten van de dag is ruimte beschikbaar en dat voelt zo fijn en welkom. Als ik niet bezig ben met de workshops, kan ik hier ook mijn andere projecten uitwerken en mijn eigen research doen.’

In deze 3 workshops leer je op verschillende manieren je lichaam te uiten. Bij Impro Dance ontwikkel je je eigen danstaal zonder de kaders van choreografie. Movement Labs is geïnspireerd op de Axis Syllabus. Hierin leer je verschillende delen van je lichaam te kennen. Bij Evolution Dance reis je door de ontwikkeling van de mens heen. Een dansavontuur door verschillende fases, van oermens tot netwerkende boeddhist.

Ilse wil in de toekomst graag de workshops uitbreiden. ‘Ik zou het ook heel mooi vinden om een workshop te ontwikkelen echt alleen voor vrouwen en het vrouwenlichaam centraal te zetten’, maar je weet het nooit, 1 ding wat centraal staat bij Ilse is dat verandering een constante is en dat ze blijft doorgroeien. Ilse hoopt nu op een seizoen waar we elkaar weer kunnen ontmoeten, samen kunnen dansen en weer vrij te kunnen zijn.

Klik hier voor de website of instagram van Ilse.