Koffie drinken met … Evelien Storm

Voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’ maken we kennis met inspirerende aanbieders, makers en organisaties uit het Koorenhuis. We spreken af met Evelien Storm. Evelien geeft zanglessen aan beginners en gevorderden en begeleidt een zangkoor. Daarnaast maakt Evelien eigenzinnige liedjes, met invloeden van jazz, pop en Braziliaanse muziek. In 2018 bracht ze haar debuutalbum ‘Little Lights’ uit.

Vertel wat over jezelf?

Ik heb jazz vocals op het Prins Claus Conservatorium in Groningen gestudeerd . Na mijn opleiding heb ik me verdiept in de ‘Complete Vocal Technique’, dat is een soort zangmethode. Verder probeer ik mezelf te blijven ontwikkelen in de zangstem door middel van bijscholing en cursussen. Op die manier sta ik niet stil en blijf ik leren over mijn vakgebied. Naast mijn muzikale opleidingen heb ik Kunsten, Cultuur en Media gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat betekent het Koorenhuis voor jou?

Ik geef al aantal jaren zang- en koorles in het Koorenhuis. Ik vind het fijn dat het Koorenhuis zo flexibel is en dat je per uur een lokaal kan huren. Dat is prettig voor mijn zanglessen. De locatie in de stad is praktisch en de plek zelf heeft een fijne en gezellige uitstraling. Voor  mijn studenten is dit een handige locatie en zelf vind ik het een fijn gebouw om les te geven.

Wat inspireerde jou om zanglessen te geven?

Toen ik jong was zat ik op kinderkoren en was ik een kind dat altijd al veel zong. Daarnaast speelde ik ook toneel. Voor mij werd al snel duidelijk dat ik daar iets mee moest doen. Eerst nam ik deel in het jeugdtheater en daarbij volgde ik zanglessen. Toen ik eenmaal op het conservatorium terecht kwam, besloot ik om naast de opleiding, zangles te geven als bijbaan. Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot de lessen die ik nu geef. Na mijn opleiding in het conservatorium ben ik een carrière voor mezelf begonnen als zangeres en ben ik naast de lessen ook aan het optreden.

 

 ‘De stem is het allermooiste instrument dat er is ‘

 

Welk publiek wil je met jouw lessen aanspreken?

Tijdens de individuele lessen geef ik veel les aan volwassenen en verder aan een aantal jonge kinderen, waarvan de jongste 6 jaar is. Buiten Den Haag geef ik ook les in Leiden en Delft.  Daar werk ik meer met studenten en voor het koor werk ik weer met dames van 50+. Wat dat betreft lopen de leeftijden voor mijn lessen redelijk uiteen. Dat maakt mijn werk heel veelzijdig!

Hoe zijn jouw lessen opgebouwd?

Allereerst maak ik kennis met de cursist in een proefles. Ik heb geen vooropgezet plan met een les. Het hangt af van wie de cursist is en wat hij/zij wil leren of nodig heeft. In zo’n proefles luister ik goed en kijk naar wat iemand al kan en wat iemand zou willen leren. Vaak onderschatten beginners hun eigen kwaliteiten. Sommige leerlingen hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaalde stijl of spelen zelf een instrument. Daar houd ik rekening mee in de les. Op deze wijze kijk ik waar we aan kunnen werken en stippen we gezamenlijk een plan uit. De lessen kunnen over van alles gaan: techniek (bijv. ademhaling, hoge noten halen, meer volume maken), interpretatie, timing, performance en liedjes schrijven. Ik geef met humor les en vind het belangrijk dat de leerling zich op zijn gemak voelt. Het belangrijkste is de persoonlijke en muzikale ontwikkeling van de leerling.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Muzikaal gezien richt ik me in de lessen vooral op pop en jazz. Dat is heel breed, daar zit ook bijv. rock, funk, soul en folk in. Daarnaast vind ik persoonlijk Braziliaanse muziek ook heel mooi. Voor de technische kant van mijn lessen haal ik inspiratie uit verschillende cursussen. Het is super interessant wat er op dit moment allemaal aan onderzoek wordt gedaan naar de (zang)stem, over bijvoorbeeld de werking van je stembanden.

 

‘Als het kwartje eenmaal is gevallen’

 

Noem iets waar je trots op bent?

Ik vind het heel leuk om te zien dat leerlingen plezier hebben en blij worden van de lessen die ik ze geef. Het is fijn om terug te zien dat de leerling er ook echt wat aan heeft, waardoor ze erachter komen dat ze veel meer kunnen dan ze in feite dachten. Soms zie je dat het kwartje opeens valt bij iemand en dat is natuurlijk hetgeen wat je wilt bereiken met de zanglessen. Normaal gesproken organiseer ik een optreden in het Koorenhuis waar leerlingen en deelnemers van het koor aan mee doen. Zij treden dan op voor vrienden en familie. Vaak zie je dat iedereen heel veel zin en energie krijgt van deze momenten en dat doet mij ook goed. Dat maakt mij trots om te zien.

Wat zijn je doelen voor de komende jaren?

Momenteel ben ik me aan het oriënteren welke kant ik verder wil opgaan. Mezelf blijven ontwikkelen is daar een belangrijk aspect van, omdat ik hierdoor mensen nog beter wil helpen tijdens mijn lessen. Dit geldt voor zowel het technische als muzikale/artistieke niveau. Het coachen van mensen op het gebied van songwriting en performance lijkt me leuk en interessant om verder uit te bouwen. Tenslotte zou ik graag cursussen willen ontwikkelen waarin bepaalde thema’s een rol spelen, bijvoorbeeld een bepaalde zangstijl.

Hoe ga jij om met deze periode van social distance?

Een deel van mijn cursisten komt uit Delft en Leiden, maar aangezien het reizen momenteel niet ideaal is, geef ik deze mensen de mogelijkheid om online lessen af te nemen. De cursisten in Den Haag geef ik gewoon individueel les in het Koorenhuis. Zodoende probeer ik desondanks deze periode wel les te blijven geven. De online lessen bieden ook voordelen, zoals de reistijden die vervallen en je kunt in principe vanaf elke plek  deelnemen. Zo had ik laatst iemand die vanaf een zeilboot (online) les kreeg. Daarnaast bieden de online lessen ook de mogelijkheid om de les op te nemen en terug te kijken en aantekeningen toe te sturen.

 

Wil je meer over Evelien weten? Check haar website en Facebook-pagina

Meer info over haar lessen vind je hier