Koffie drinken met … Bram Martens

We spreken af met Bram Martens voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’. Bram is improvisatietrainer en geeft lessen in het Koorenhuis. Hij heeft een eigen improvisatie community opgericht in Den Haag. Wij willen weten hoe Bram is gestart, dus tijd voor een kopje koffie.

Vertel wat over jezelf en wat is je relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Bram Martens, 31 jaar en improvisatietrainer. Ik woon sinds kort in Den Haag en in het Koorenhuis geef ik inmiddels 6 jaar les. Dat zijn altijd cursussen improvisatie met name gericht op theatersport en ‘de vloer op’. Het lijkt een beetje op de Lama’s maar dan beter samenwerkend. Sinds 3 jaar heb ik een cursus ‘de vloer op’ omdat er vanuit theatersport cursisten zijn die meer verdieping willen. Deze cursus is meer gericht op acteertechnieken als improvisatietechnieken.

Wat betekent het Koorenhuis voor jou?

Voor mij is het Koorenhuis een super centrale plek in de stad en wat ik leuk vind aan het Koorenhuis is dat er zoveel verschillende dingen gebeuren. Je voelt dat het bruist. Soms is dat allemaal ook te horen in je eigen lokaal, omdat je dan je buren hoort en dat heeft wat inspirerends. Je hebt dan het gevoel dat je een onderdeel bent van een culturele community. Je doet en voelt dan ook echt dat je met z’n allen iets doet aan de cultuureducatie.

Hoe ben je op het idee gekomen om theater en improvisatie lessen te gaan geven?

Ik ben toen ik 18 was in aanraking gekomen met improvisatietheater. Dat was in Amsterdam. Toen ik in Amsterdam studeerde heb ik het eerst op hobby niveau gedaan bij een organisatie die Improbattle heet. Improbattle biedt improvisatielessen met als doel meer zelfvertrouwen te krijgen en sociaalvaardiger te worden. Improvisatie gaat over samenwerken, een stukje van jezelf laten zien, je eigen ideeën pitchen, loslaten en durven. Het zijn dus allemaal dingen die ik heel interessant vond en in die tijd zelf ook nog nodig had. Ik zat op dat moment namelijk niet zo lekker in mijn vel. Ik ontdekte toen improvisatie en daar werd ik zo door geraakt dat ik dacht ‘dit is iets wat ik gewoon hobbymatig wil gaan uitbreiden’ en uiteindelijk heb ik na mijn studie cultuurwetenschappen mij helemaal verdiept in improvisatie. Toen ben ik ook heel veel stages gaan lopen. Ik heb bij verschillende trainers en docenten meegelopen en ik heb een trainersopleidingen gedaan. Van het een kwam het ander. Ik ben eerst in Amsterdam les gaan geven en ben voor de liefde verhuisd naar Voorburg. Vanaf dat moment zocht ik eigenlijk een plek om hetgeen wat ik in Amsterdam had opgezet ook in mijn nieuwe woonplaats te doen. Zo is improvisatietheater naar Den Haag gekomen.

 

“Improvisatie gaat over samenwerken, een stukje van jezelf laten zien, je eigen ideeën pitchen, loslaten en durven”

 

Welke doelgroep wil je met jouw lessen aanspreken?

In het Koorenhuis vind ik het vooral heel belangrijk om een zo breed mogelijke doelgroep te bereiken. Bij mijn cursusomschrijving staat ook altijd dat het een laagdrempelige cursus is en dat is het ook echt. Ik probeer dat ook zo te houden, want wat ik zo leuk vind is dat er dan ook veel verschillende mensen op zo’n cursus afkomen. Zeker bij improvisatie is het leuk om te gaan kijken naar de verhalen van mensen en hoe je samen iets kan gaan creëren. Dat vind ik ook heel erg belangrijk. Verder als ik kijk naar mijn cursusbestand bestaat het grootste gedeelte uit ambtenaren.

Hoe zou jij je eigen lessen omschrijven?

Ik vind het belangrijk dat ze laagdrempelig zijn, dat er veel energie in zit en wat ik in improvisatie verder belangrijk vind, is dat je vooral let op wat er goed gaat. Dus wat er niet goed gaat moet je zo snel mogelijk vergeten. Ik ben dus ook een trainer die heel erg op positieve feedback gericht is.

Hoe is je passie voor theater en acteren ooit ontstaan?

Ik ben in dezelfde tijd (toen ik 18 was) iemand tegengekomen die dit soort improvisatielessen in Amsterdam aanbood. Ook specifiek om de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen op te krikken. Dat was Marijn, en dat is nu echt mijn collega geworden en een grote voorbeeld in de zin van hoe je in het leven kan staan, en het op je af laten komen en kansen zien. Dat vond ik in hem heel inspirerend en dat zat ook in zijn lessen en nu zit het ook in mijn lessen. Hierdoor is de passie eigenlijk ontstaan. Ik heb mijn hele leven wel iets met theater gedaan maar dat was wel echt het moment waarbij ik dacht ‘hier gebeurt wel iets bijzonders en hier zou ik meer van willen’.

Wie of wat inspireert jou? Wat geeft jou energie?

In mijn lessen geeft het verbinden van mensen mij energie. Wat ik heel leuk vind is dat wij aan het einde van de les een drankje doen in de foyer en wat ik dan altijd hoor is dat de cursisten, die allerlei verschillende dingen uitproberen, heel positief zijn over mijn improvisatielessen. Ze vinden dat er bij de lessen iets gebeurt omdat je jezelf kwetsbaar moet opstellen om op het podium te staan. Je krijgt een hele bijzondere band met je medecursisten. Dat vind ik wel echt extra leuk en inspirerend.

Noem iets waar je trots op bent?

Waar ik trots op ben is dat er inmiddels wel echt een community aan improvisatiespelers is ontstaan die ook iedere keer weer terugkomen. Ik geef bijvoorbeeld ook in de zomer lessen en workshops waarbij de inschrijvingen open zijn en dat mail ik dan aan mijn cursistenbestand. Het leuke is dan dat er nieuwe mensen komen en mensen elkaar kunnen ontmoeten die dezelfde vibe en energie hebben. Dit maakt mij trots, dat ik dit heb kunnen creëren.

 

“Improvisatielessen zijn er specifiek om de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen op te krikken”

 

Wat is de grootste les die je hebt geleerd?

Met betrekking op de cursussen die ik in het Koorenhuis geef, heb ik gemerkt dat je jezelf de tijd moet gunnen om iets op te zetten. Het is niet iets wat een improtrainer zou moeten zeggen, maar ik ben redelijk een perfectionist en ik wil het snel goed doen en dat is wat ik in het begin met het opzetten van mijn lessen ook had. Als je jezelf echt de tijd geeft en gunt om een netwerk op te bouwen en te geloven in wat je doet, dan komt het vanzelf wel.

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Wat betreft het Koorenhuis houden wat ik heb. Ik zou dat niet meer willen uitbreiden want ik geef nu in totaal aan 5 groepen per week les. Op persoonlijk vlak ben ik nu bezig, met mijn partner, om pleegouder te worden. Dat is ook een reden waarom ik hier meer tijd en energie in wil stoppen.

Hoe ga jij om met deze uitdagende coronatijd? Heb je tips om deze periode door te komen?

In eerste instantie baal je en op een gegeven moment kreeg ik berichtjes van cursisten dat ze het zonde vonden dat de cursus onderbroken werd. Ze vroegen eigenlijk of ik iets online zou willen doen. Eerst was ik er niet zo happig op maar ik ging het natuurlijk wel proberen. Dat ben ik gaan doen en gaandeweg ontdekte ik eigenlijk dat er ook een hoop kansen zaten. Er zijn ook een hoop ideeën uit voortgekomen en wat ik heb geleerd is dat cursisten andere dingen hebben geleerd. Via het lesgeven via ZOOM zie je elkaar wel,  maar je ziet elkaar ook weer niet goed. Waar je vooral op moet letten tijdens de improvisatie is dat je goed moet luisteren naar wat iemand zegt. Daar word je heel scherp in en je wordt daar dus op getraind. Daarnaast ben ik buiten les gaan geven en dat geeft ook weer kansen. Het geeft kansen om iets in die openbare ruimte te gaan doen en wat ik heb geleerd is dat ik echt hou van wat ik doe. Als het niet kon dan miste ik echt de improvisatie en het lesgeven.

Mijn tip is dat je moet blijven experimenteren en wees niet al te bevooroordeeld voordat je ergens aan begint. Zoek alternatieven waarmee je kunt werken.

 

Wil je nog meer weten over Bram en zijn improvisatielessen?
Bezoek dan zijn website