Koffie drinken met … Arnold Baldé

Voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’ maken we kennis met inspirerende aanbieders, jonge makers en organisaties uit het Koorenhuis. Deze week spreken we af met Arnold Baldé. Arnold start volgend jaar met het ‘Huis voor Makers’ traject in het Koorenhuis. Arnold zit niet graag stil en is comedian, presentator en heeft een eigen Youtube kanaal.

Vertel wat over jezelf. Wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Arnold Baldé. Om te beginnen ben ik een open, eerlijk, gevoelig en creatief persoon. Vooral creatief in de zin van woorden en beelden. In het dagelijks leven maak ik vlogs, presenteer ik en geef ik les in capoeira.

Er zijn twee gebieden die een grote rol spelen in mijn leven, de kant waarin ik mijn passie vervul en waarmee ik geld verdien. Ik ben momenteel verbonden aan het Koorenhuis via het ‘Huis voor Makers’ traject. Dit sluit goed aan bij cabaret maken en uitoefenen, op het podium staan en verhalen vertellen. Ik heb vijf jaar cabaret gedaan en in de corona periode ben ik weer begonnen met het schrijven van stukken op gebied van spoken word. Met ‘spoken word’ bedoel ik het overbrengen van mijn verhalen in de vorm van gedichten en bijvoorbeeld liedjes. Dat probeer ik met behulp van het makers traject in het Koorenhuis verder te ontwikkelen. Ik noem mezelf ‘woord creatief’, omdat verhalen meestal spontaan in mij opkomen. Deze verhalen wil ik vastleggen. Wat ik heb geleerd met cabaret is het durven presenteren. Vroeger stotterde ik veel en was ik bang om te praten. Nu leer ik via het maken van video’s op social media, dat ik wel een verhaal kan vertellen, sterker nog, dat ik er gevoel voor heb. Dat is de kant waaruit mijn passie ontstaat. Daarnaast verdien ik geld met het lesgeven van capoeira, het maken van vlogs en presenteren. 

Hoe combineer je dit allemaal? Wat is je geheim?

Eigenlijk is de essentie hetzelfde in alles wat ik doe. Ik speel en maak op een eerlijke en oprechte manier verbinding met mensen. Dat is de manier waarop ik contact maak met mensen en dat speelt een grote rol in al mijn bezigheden. Inmiddels doe ik al 20 jaar aan capoeira, dat kan ik inmiddels wel. Maar ik wil daarnaast werken en tijd vrijmaken voor mijn persoonlijke ontwikkeling en creativiteit. Op die manier is een combinatie van lesgeven in capoeira, video’s en vlogs maken en presenteren ontstaan. Dit creëert een fijne afwisseling tussen werkzaamheden. 

Je doet mee aan het traject Huis voor Makers, wat wil je hiermee bereiken?

Tijdens dit traject doel ik op een voorstelling van 30 minuten. Verder ga ik tijdens dit traject werken aan verschillende methoden om verhalen over te brengen, zoals rap en zingen. Als ik kijk naar de laatste 10 jaar van mijn leven, heeft mijn prioriteit vooral gelegen op persoonlijke ontwikkeling, het leren voelen en trauma verwerking. Mijn verhalen hebben een gevoelige, kwetsbare en spirituele inhoud, die ik wil delen met mensen. Persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en de verhalen die daaruit zijn ontstaan wil ik verwerken in mijn voorstelling waar ik tijdens het makers traject mee aan de slag ga. 

Je kwetsbaar opstellen en emotie tonen is niet standaard geaccepteerd in de samenleving. Mensen praten niet openlijk over deze onderwerpen. Men wordt verwacht sterk te zijn en niet te huilen of boos te zijn. Daarnaast kom ik door het maken van die vlogs op social media, in contact met mensen die hun verhaal met mij delen. Soms zijn deze verhalen echt heftig. Dit is een extra laag die is ontstaan in mijn leven. Hierdoor realiseerde ik me dat los van mijn eigen gevoel en achtergrond, ook deze verhalen gehoord moeten worden. 

‘Ik verbind mensen met humor, echt contact, intense blijheid, gezonde swag en verslavende liefde.’

Hoe is je interesse voor theater en cabaret ontstaan?

Vroeger was ik als de dood om voor een publiek te staan. Ik kan me nog goed voor de geest halen dat ik als klein kind op een verjaardagsfeestje was, waar we toneel gingen spelen. Ik vond het doodeng en loog tegen de ouders en zei dat ik bang was dat ik ging stotteren, omdat ik echt niet wilde. Ik heb gestudeerd, drie diploma’s behaald en daarna kreeg ik een burn-out. Dit was een uiting van het probleem dat ik niet durfde te praten en mezelf te laten horen. Op een gegeven moment heb ik mijzelf stapsgewijs losgemaakt van dit gevoel en ben ik dingen gaan doen die ik leuk vind. Toen ik les ging geven in capoeira stond ik vaak voor groepen en ik merkte dat ik verhalen vertellen leuk vind om te doen. Zodoende ben ik bij cabaret en theater gekomen. Vroeger had ik grote ambities om een bekende cabaretier te worden, maar dat hield me op den duur juist tegen om mijn ware verhaal te delen. Nu durf ik mijn ego opzij te zetten en meer in verbinding te staan met mezelf. 

Voor wie is jouw show bedoeld?

Naar de content kijkende, zullen het jongvolwassenen en volwassenen zijn die zich verbonden voelen met persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Mensen die daar minder mee hebben zullen ook minder snel naar dat soort voorstellingen gaan. Ik heb liever een kleinere groep die ik echt kan inspireren dan volle zalen.

Hoe zou jij je eigen show omschrijven en wat probeer jij de bezoekers mee te geven?

De bedoeling is dat ik mensen ga raken. Dat kan met het opwekken van emoties zoals lachen en huilen. De voorstelling moet pieken en dalen creëren bij de emoties van de bezoeker. Een goed voorbeeld en inspiratiebron vind ik de voorstelling van Hannah Gadsby die “Nanette” heet. Hannah maakt al een tijdje comedy en heeft een hoop opgekropte emoties overgehouden uit haar verleden. Bij het maken van de voorstelling ‘Nanette’ had Hannah zich voorgenomen dat niemand haar meer zou uitnodigen, nadat ze alles zou zeggen en uiten. Uiteindelijk zou dit haar grote doorbraak worden. 

Wie of wat inspireert jou?

Ik heb altijd gekeken naar grotere stand-up comedians, maar mijn fout was dat ik mezelf altijd ging vergelijken met hen. Het kan zeker een leerweg zijn om mensen na te doen en te leren van hun doen en laten. Ik sloeg daarin door, in die zin dat ik niet mijn eigen kwaliteiten ontdekte. Wel heb ik een aantal voorbeelden van Nederlandse cabaretiers die mij aanspreken zoals; Daniël Arends, Kees Torn en Ronald Goedemondt.

Waar wil jij je verder in ontwikkelen?

Waar ik tijdens het makers traject op wil focussen zijn vaardigheden zoals zang, rap en muziek. Daar heb ik mezelf in het leven nog te weinig tijd voor gegeven, terwijl iets zoals rap en zang heel natuurlijk in mij opkomt. Vandaar dat ik hier mezelf verder in wil ontwikkelen. Daarnaast zijn het ook vaardigheden die  jezelf kunt aanleren, dus ook daadwerkelijk beter in worden. Het lijkt me leuk om dit samen te brengen tijdens mijn theatervoorstelling. 

Wat zijn je doelen voor 2021?

Natuurlijk eerst mijn theatershow maken en uitproberen. Gaandeweg wil ik mijn verhalen verder uitbreiden en bundelen. Momenteel ben ik actief op Tiktok, waarop ik video’s plaats om mijn verhalen te delen en om mensen aan het denken te zetten. Dit wil ik verder uitbreiden, zodat het in een bredere context kan worden ingezet. De visie die ik heb zou ik op verschillende manieren willen uitbrengen. Dat kan door middel van mijn voorstelling, maar ook kleinere boekjes en video’s noem maar op. Zo kan ik op verschillende manieren mijn verhaal en visie delen en hiermee mensen inspireren. 

Voor meer informatie:
http://www.arnoldbalde.nl/