Koffie drinken met … Ana Baric

Voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’ maken we kennis met inspirerende aanbieders, makers en organisaties uit het Koorenhuis. We spreken af met Ana Baric. Ana is een creatieve en gedreven danseres die danslessen geeft in haar eigen ontwikkelde dansstijl; Balkan Fusion Dance. Een dansstijl waarbij Balkanmuziek in combinatie met andere fusion dansstijlen samenkomt.

Vertel wat over jezelf en wat is jouw relatie met het Koorenhuis?

Mijn naam is Ana Barić. Ik kom oorspronkelijk uit Bosnië & Herzegovina, daar ben ik ook geboren. Op zevenjarige leeftijd ben ik naar Nederland gekomen samen met mijn ouders en zussen. Momenteel woon in ik Rotterdam, maar ik werk in Den Haag als marketing en communicatiemedewerker.

Een paar jaar geleden heb ik een eigen dansschool opgericht, onder de naam Balkan Fusion Dance.
Ik ben nu bezig met allerlei plannen om de danslessen uit te breiden en binnenkort hier in het Koorenhuis te starten. Vorig jaar (voordat de lockdown begon) heb ik een dansworkshop georganiseerd in het Koorenhuis en dat beviel erg goed. De klik met het Koorenhuis was er meteen. Het Koorenhuis is natuurlijk centraal gelegen en de locatie beschikt over fijne danszalen. Daarnaast heeft de locatie een leuk horecagedeelte, waar je na afloop een drankje kunt doen met de dansgroep. Tijdens de workshop kreeg ik de vraag van mensen die niet in Rotterdam wonen, of ik mijn danslessen en workshops ook buiten Rotterdam kon geven. Toen kwam het idee om workshops te gaan geven in grotere steden. Dat begon in Rotterdam en op die manier ben ik de workshops gaan uitbreiden naar Den Haag en andere steden.

Hoe is de liefde voor dansen ontstaan?

De liefde voor dansen heeft altijd in mij gezeten. Mijn moeder, die vrij muzikaal is en houdt van zingen, draaide vaak muziek. Dus ik groeide op met veel muziek om mij heen. Zo vind ik de gypsy muziek inspirerend, waar je veel rauwe klanken hoort en het is heel opzwepend. De Balkan regio is door de eeuwen heen beïnvloed door verschillende culturen en veroveringen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de taal, het eten maar ook in de muziek en dans. Zo is er een soort mix ontstaan van al die verschillende invloeden waarover de Balkan beschikt.

 

“Balkanmuziek in combinatie met fusion dansstijlen”

 

Hoe ben je op het idee gekomen om Balkan Fusion Dance te starten?

In Nederland heb ik verschillende soorten dansen beoefend, zoals salsa, buikdans, streetdance en meer. In deze dansstijlen kon ik mezelf nooit echt helemaal vinden. Ik ging destijds vaak naar festivals, waar dj’s aanwezig waren die bepaalde Balkan melodieën draaide, dat vond ik geweldig. Zoiets wilde ik ook zelf creëren. Het idee bestond al langer in mijn hoofd. In 2016 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mezelf gepusht om uit mijn comfortzone te stappen. Het was een spannende periode, omdat ik niet echt veel voorbeelden had. Er waren ook geen andere mensen die deze dansstijl beoefenden, waardoor ik heel veel zaken zelf moest uitzoeken om mijn eigen dans op de markt te brengen. Om dat allemaal zelf op te zetten is soms niet gemakkelijk. Ik heb hier ontzettend veel van geleerd en ben als persoon gegroeid. Dat zie je ook meteen terug in je bedrijf. Als ondernemer is je bedrijf vaak een afspiegeling van jou.

Balkan Fusion Dance is echt een nieuwe dansstijl waar mijn eigen ideeën, culturele achtergrond en al die fusion dansstijlen samenkomen. De Balkanmuziek is altijd de rode draad tijdens de danslessen, maar wel in combinatie met de fusion elementen, zoals latin en oriental.

Voor wie zijn jouw danslessen bedoeld?

In principe is iedereen welkom, maar het zijn voornamelijk vrouwen die zich aanmelden. Mannen mogen ook meedoen, maar de bewegingen tijdens de danslessen zijn vrij vrouwelijk en sierlijk. Hierdoor trek ik voornamelijk vrouwen aan. Mijn doelgroep is vrij breed, waar ik overigens best trots op ben. Zo heb ik dames in de leeftijdscategorie van 25 jaar, die bijvoorbeeld vaak aan hun eerste baan beginnen of nog studeren en vrouwen boven de 40 jaar die al wat meer levenservaring hebben.

 

“Jezelf zijn en helemaal opgaan in de muziek”

 

Wat wil je de cursist leren of meegeven tijdens jouw dansles?

Wat ik het belangrijkste vind, is dat iedereen zichzelf durft te laten gaan tijdens het dansen. De een heeft daar meer tijd voor nodig dan de ander, maar iedereen bepaalt dat zelf. Het gaat er mij om dat iedereen zich prettig voelt in de les. De pasjes van Balkan Fusion Dance zijn heel vrouwelijk. Je leert op een andere manier naar jezelf te kijken. Veel vrouwen leggen zichzelf vaak een etiket of label op, zoals moeder, single of zakenvrouw. Tijdens mijn lessen vind ik het belangrijk dat vrouwen dat stukje van henzelf even loslaten, helemaal opgaan in de muziek en dat uurtje aan zichzelf besteden. Daarnaast hoop ik dat ze even kunnen opladen na een drukke werkdag, en weer energie krijgen van het uurtje dansen. Ik leer de cursisten tussen het dansen door pasjes en choreografieën, maar die kunnen ze op eigen tempo ontwikkelen.

Verder probeer ik met de lessen een groep te vormen. Zo ken ik iedereen bij naam en praten we na afloop altijd nog even na. Op deze wijze maak probeer ik het persoonlijk te houden met de vrouwen die mijn lessen volgen. Ik merk dat mijn doelgroep dat ook waardeert.

Wat voor soort muziek gebruik je tijdens de danslessen?

Ik laat me vooral inspireren door de Balkan klanken. Zo heb ik verschillende artiesten die ik op Spotify volg. Ik vind bijvoorbeeld Goran Bregovic heel tof, die ken ik nog van vroeger toen ik klein was. Hij componeert muziek en treedt vaak op met een groot blaasorkest. Zelf heb ik een paar concerten van hem bijgewoond. Dat vond ik heel inspirerend en een feestje om naar te kijken. Naast de Balkan klanken gaat het mij erom dat de muziek bepaalde emoties in je oproept en dat de vrouwen die mijn lessen volgen dit ook voelen. Balkan muziek kan enerzijds heel melancholisch zijn of juist heel opzwepend waar bijvoorbeeld de blaasinstrumenten heel aanwezig zijn.

Ga je nog weleens terug naar de Balkan om inspiratie op te doen?

Ik heb nog steeds een sterke connectie met Bosnië, maar ook andere landen uit dat gebied. Om die reden kom ik er vaak terug. Bosnië is een vrij onontdekt land, het is prachtig daar en minder toeristisch ten opzichte van Kroatië. Een stad zoals Belgrado vind ik bijvoorbeeld te gek, heel bruisend. Ik heb nog genoeg te ontdekken in de Balkan regio. Als ik daar op vakantie ben geweest, kom ik vaak terug met veel inspiratie. Dat komt door de omgeving, mentaliteit en de levendigheid die daar hangt. Wanneer ik naar de Balkan ga, zoek ik juist de minst toeristische plekken op, zodat ik de echte cultuur leer kennen.

Noem iets waar je trots op bent?

Ik ben trots op hetgeen waar ik nu sta. Eigenlijk het hele proces wat zich heeft plaatsgevonden, vanaf de start in Rotterdam en nu de uitbreiding naar Den Haag. Daarnaast ben ik trots op mezelf dat ik de stap heb durven zetten om mijn dansschool te beginnen. Met vallen en opstaan sta ik op het punt waar ik nu ben.

Heb je plannen voor de komende jaren? 

Het lijkt me leuk om voor een bepaalde periode te reizen door het Balkangebied en me te laten inspireren door plaatselijke dansers en muzikanten. Maar ook naar de hoofdsteden te reizen en daar te leren van grotere dansers en artiesten. Denk daarbij aan traditionele, plaatselijk gevormde dansen, maar ook vernieuwende dansstijlen. Elk land heeft zijn eigen culturele erfgoed die met dans en muziek verbonden is, dat maakt het juist interessant voor mij om te ontdekken.

Hoe blijf je in beweging tijdens de lockdown?

Ik merk dat ik deze periode veel waarde hecht aan activiteiten waar ik mijn energie in kwijt kan. Zo ben ik tijdens de vorige lockdown en nu ook, weer begonnen met de online danslessen. Ik merk dat veel mensen behoefte hebben aan een uitlaatklep, ook al is dat online. Tegenwoordig zijn de online mogelijkheden oneindig en op deze manier blijven we in verbinding met elkaar. Je blijft zo in beweging en daarnaast onderhoud ik het contact met de groep.

In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk naar buiten te gaan om te wandelen of te fietsen. Zo probeer ik mijn mind, body en soul te voeden om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

 

De online lessen vinden op de woensdag plaats van 19.30 – 20.30 uur.
De live lessen in Den Haag zijn elke donderdag van 19.00 – 20.00 uur in lokaal 1.16.

Voor meer informatie:

www.balkanfusiondance.nl