Een kijkje in Het Koorenhuis | First Noble

Steven en Gerald Vreden, oprichters van First Noble Institute hebben vanuit huis meegekregen dat er meer is tussen hemel en aarde. Spiritualiteit, mythologie en oude verhalen liggen dan ook aan de grondslag van hetgeen dat de broers maken. De basisinspiratie van hun afro futuristische werk, halen zij voornamelijk uit eigen ervaringen. Wij zijn benieuwd naar First Noble, jij ook? We spreken met Steven Vreden. 

 

Steven: “Binnen First Noble zijn wij vooral bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën in verschillende soorten media. We geven aandacht aan onderwerpen zoals, werelderfgoed en wereldgeschiedenis. Dit alles komt samen op ons platform. Daarnaast geven we ook educatie en helpen wij Kunstenaars bij het maken van producties.”

“Ons platform is opgericht voor creatieve makers die gevestigd zijn vanuit de diaspora. We willen hen meer verenigen en laten samenkomen. Het platform dient als een springplank om een creatieve maker aan het werk te laten gaan.”

 “Werken vanuit de diaspora, betekent dat wij werken met veel internationale makers. Zo werken wij bijvoorbeeld veel samen met een Art Director uit Noorwegen. Doordat wij veel samenwerken met mensen vanuit over de wereld, moeten wij veel schakelen, bevinden wij ons veel in zoomgesprekken en zijn wij eigenlijk continu aan het managen. Een vrij zakelijk aspect waarbij wij proberen om hierin niet de creativiteit te verliezen.”

 

Waar vertellen jullie over in het werk dat jullie maken?
“De basis van onze inspiratie komt voornamelijk uit eigen ervaringen. Wij hebben vanuit huis veel meegekregen op spiritueel gebied en lang verloren erfgoed en het geloof dat er meer is tussen hemel en aarde. Wij zijn Caribisch Surinaams/Antilliaans, maar met het werk wat wij maken richten wij ons zeker niet alleen op dat gebied in de wereld. We trekken onze bloedlijn verder en werken vanuit onze black culture. Deze culture ligt aan de grondslag van ons Afro futuristische werk.”

“Vanuit het Afro futurisme kijken we vanuit een andere lens naar de huidige en nieuwe materie. We kijken naar het verleden, heden én de toekomst. Vanuit het erfgoed en de geschiedenis. Met het werk dat wij maken geven we een nieuwe manier van realiteitsbeleving aan de Afro-Europeanen.”

“Met onze verhalen trekken wij nooit conclusies over wat waar is of niet. Het gaat puur om wat je beleefd doormiddel van de lens waar je doorheen kijkt. We vertellen veel vanuit mythologieën en verhalen over goden, maar we zullen nooit benoemen wat de waarheid is. Dat bepaalt ieder voor zich.”

 

Kan je ons iets vertellen over een aankomend project waar jullie mee bezig zijn?

“Afgelopen januari hebben wij ons eerste boek uitgebracht in besloten kring: HIS STORY OF THE WORLD – The First Creator, dat het eerste deel is van een reeks. Mede middels dezen boeken zijn wij bezig met het creëren van een wereld, een eigen universum. Waarin wij niet alleen het geschreven verhaal hebben, maar ook werken met virtual reality, en het produceren van muziek. Het Afro futurisme zal centraal staan en het randprogramma brengt de verschillende kunstvormen bij elkaar.”

“We hebben een fonds ontvangen vanuit Creative Europe Media. Het wordt een hele productie waarbij wij zullen toeren naar verschillende landen. Waarschijnlijk zullen wij in het 3de kwartaal van 2024 klaar zijn om te reizen naar Duitsland, Frankrijk, België, Portugal en Nederland.”

 

Wat zijn jullie toekomstplannen?
 “Wat ik geweldig zou vinden, is dat we op een gegeven moment internationaal actief bezig zullen zijn, dat ons werk is waar het terecht moet komen en dat de verschillende producties die we hebben, over de wereld heen aanwezig zijn. Niet alleen omdat we First Noble zijn, maar omdat we samen met makers de hoogste kwaliteit die mogelijk is willen bieden.”

In mei 2024 lanceert First Noble in Concordia opnieuw hun boek. Wat voorheen een intieme boeklancering was, wordt nu een openbare boeklancering. Er zal een vertaling in het Nederlands zijn en een audioboek in het Nederlands en het Engels. Hierover later meer!

Nieuwsgierig? Bekijk de website om meer te weten te komen.