Een kijkje in Het Koorenhuis | Directie & Bestuur

Sinds 1 februari 2023 is Duncan Peltenburg de nieuwe directeur-bestuurder van Stichting &CC (Het Koorenhuis, Concordia en Huis voor Makers). Als directeur-bestuurder van een culturele stichting, stroomt de creativiteit door Duncan zijn aderen. Naast directeur-bestuurder is Duncan professioneel muzikant en fotograaf geweest én tekent hij zo nu en dan de scherpe puntjes van zijn potloden plat. Om te ontspannen tussen alle nieuwe projecten en taken die op hem afkomen in zijn nieuwe functie, staat Duncan zijn rubiks-cube op zijn bureau die hij maar liefst in 52 seconden kan oplossen!

Wat is jouw connectie met Het Koorenhuis? Kwam je hier vroeger ook voor kunsteducatie en het culturele aanbod? Duncan: “Toen ik in Zoetermeer woonde, kwam ik vaak bij Rock Palace, in de binnenstad van Den Haag. Ik werd geïnspireerd door de velen muziekinstrumenten en begon met het geven van gitaarlessen in Rotterdam en Den Haag. Via deze lessen was er een connectie met een gitaardocent in Het Koorenhuis en zodoende heb ik hier een keer ingevallen.”

“Jaren later ben ik via-via terechtgekomen bij een vacature binnen de Raad van Toezicht van PRINS27. Op dat moment was de vacature zo geschreven dat zij opzoek waren naar een nieuwe stroming van toezichthouders en dit sprak mij aan. Ik heb erop gereageerd en ben op die manier weer terug in Het Koorenhuis gekomen.”

Wat doet de Raad van Toezicht eigenlijk?De Raad van Toezicht kun je eigenlijk zien als de werkgever van de directeur, maar er is een spanningsveld tussen deze partijen want de directeur beslist. Het is daarnaast het controlerend orgaan binnen Stichting &CC. De Raad van Toezicht kijkt constant wat wel en wat niet in lijn is met de missie en visie van de stichting en stelt indien nodig kritische vragen hierover aan de directeur-bestuurder.” 

Is de Raad van Toezicht ook verbonden met creativiteit?In principe is er niks creatiefs aan toezichthouden, of laat ik het zo zeggen; de oude manier van toezicht houden. Nu is er een nieuwe generatie, met een andere kijk. Een generatie die relevant wil zijn en écht een bijdrage wil leveren. Op dit moment zijn er binnen de Raad van Toezicht ook sociaal maatschappelijke vraagstukken over van alles en nog wat, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid. Door hiermee bezig te zijn, maakt het werk in zekere mate best creatief!”

Hoe ben je uiteindelijk als lid van de Raad van Toezicht naar directeur-bestuurder in Het Koorenhuis gegaan? “Op het moment dat ik in Hellevoetsluis woonde, mistte ik de dynamiek en het netwerk dat ik had in de grote stad. Ik was daarom opzoek naar een nieuwe uitdaging. Alsof het zo had moeten zijn, kondigde Sewan zijn vertrek aan in de periode dat ik opzoek was. De Raad van Toezicht was naar iemand opzoek die de dynamiek en de organisatie al kende, zo doende ben ik benaderd.”

Ik zal het komende jaar als directeur-bestuurder aan de slag gaan om de positionering van Het Koorenhuis, Concordia en Huis voor Makers te verscherpen. Vanuit deze positie gaan wij samen met alle medewerkers en freelancers van Stichting &CC aan de slag om de organisatie verder te laten groeien en financieel weerbaar te maken.”