za 29 oktober - 19:30

Agenda, Events

Lof der Rede – Spinoza leeft zich uit | 27,28 & 29 oktober, 3,4 & 5 november

Wat maakt Spinoza (1632-1677) zo relevant in de turbulente 21ste eeuw waarin wij leven? Deze vraag wordt met spel, muziek en zang beantwoord in de voorstelling Lof der Rede. Nu te zien in Het Koorenhuis op 27,28 & 29 oktober en 3,4 & 5 november.

LOF DER REDE – SPINOZA LEEFT ZICH UIT

De Haagse 17de eeuwse filosoof Spinoza wilde de mens gelukkiger maken, door een denkwereld te ontsluiten waarin plaats is voor verdraagzaamheid, tolerantie en beheersing van emoties.

Het muziektheaterstuk LOF DER REDE vertolkt Spinoza’s gedachtegoed met muziek en zang, met humor en ontroering

LOF DER REDE is een actuele allegorie: een theatervorm waarin menselijke eigenschappen als personages worden verbeeld. Vader Ratio houdt zijn gezin voortdurend voor waarom zij moeten leven met de rede: het gezonde verstand. Zijn echtgenote Crazy gaat steeds met hem in discussie, evenals zoon Hunker (levensdrift) en dochter Joy (blijheid). Samen met andere personages als o.a. Ego, Wil (vrije wil), Roelet (toeval) en Smart (droefheid) brengen zij het karakterspel tot leven. In deze reality show wordt volop gezongen, met negen songs en met satirische intermezzo’s van de drie DemoGratiën.

Welkom bij deze wonderlijke theater & muziekavond.

Wanneer: 27-28-29 oktober  |  3-4-5 november 2022
Locatie: Het Koorenhuis
Inloop: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Borrel: 21.30 uur in het café
Informatie en tickets: € 24,50 p.p. inclusief 1 consumptie.

Koop je tickets hier. 

Het Koorenhuis – 17de eeuws Rijksmonument

Spinoza zou zeker ingenomen zijn met de opvoering van Lof der Rede in Het Koorenhuis, waar hij ongetwijfeld menigmaal langsliep tijdens zijn wandelingen in Den Haag. In zijn jonge jaren zou Spinoza zelf ook geacteerd hebben, toen zijn mentor Franciscus van den Enden toneelstukken organiseerde in Amsterdam. Toen Spinoza in 1669/70 op de Stille Veerkade kwam wonen, was het nabij gelegen
Koorenhuis nog maar net gebouwd. Beneden werd de korenmarkt gehouden en op de eerste etage vonden culturele activiteiten plaats. Het kunstenaarsgenootschap Confrèrie Pictura was er gevestigd, evenals de Haagsche Teekenacademie, de voorloper van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Tegenwoordig is Het Koorenhuis een dynamische hotspot van kunst- en cultuurbeleving voor jong
en oud, met lessen, workshops, bijeenkomsten, concerten en voorstellingen.