vr 13 maart - 20:15

Agenda, Concert

** AFGELAST ** Regentenkamer: Jewish Jazz – muziek & verhaal

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed.

**N.A.V. HET BESLUIT RIJKSOVERHEID EN RIVM I.V.M. HET CORONAVIRUS WORDT DIT CONCERT AFGELAST**

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis.

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Scheyn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Sam Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghetti, pork stew, patato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus.

En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek.  Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

Mirjam van Dam – tekst en zang
Avishai Darash – piano
Roberto Vittorio Haliffi – percussie
Lior Kuperberg – saxofoon
Omer Govreen – contrabas

Aanvang: 20:15
Eindtijd: 22:15

Tickets € 15 (voorverkoop) / € 17.50 (deur)

Dit concert is een samenwerking tussen ‘het Regentenkamer en het Koorenhuis’.