Vrije Academie | Kunstgeschiedenis

Onderwijs

Over deze aanbieder

De Vrije Academie is al sinds 1990 het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. Met een groot team van professionele sprekers maakt de Vrije Academie het mogelijk om op een gedegen, plezierige manier met kunst & cultuur kennis te maken. Vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam wordt dagelijks gezorgd voor een actueel, breed en origineel onderwijs aanbod in meer dan 50 plaatsen in Nederland. In januari 2021 is het aanbod uitgebreid met VAthuis: een on-demand platform voor online kunst & cultuur colleges.

Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie. De missie is wat dat betreft dan ook ruim: het leven van mensen, jong & oud, verrijken door op inspirerende en bijzondere wijze onderwijs aan te bieden op het gebied van kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis en wetenschap.

 

Colleges Een filosofische blik op levensgeluk
Wat is de weg naar geluk? Is geluk een toestand of een gevoel? Vragen waarop bijna iedereen het antwoord zou willen weten. Maar simpele en eenduidige antwoorden zijn er helaas niet. Zelfs in de filosofie bestaan er uiteenlopende ideeën over hoe je gelukkig bent of het kan worden.
Start maandag 25-09-2023 | 10.30-12:30 | 10 keer

 

Colleges Introductie architectuur
Van de Arcopolis, via het Pantheon, de Haga Sofia en de Sint Pieter naar de Burj Dubai, de Erasmusbrug en indrukwekkende vliegvelden. In 2500 jaar heeft de Westerse architectuur onwaarschijnlijk veel hoogtepunten gekend. In een reeks van tien lessen maak je kennis met alle facetten van die Westerse architectuur.
Start maandag 25-09-2023 | 20.00-22:00 | 10 keer

 

Colleges Italiaans
De taal van kunst is universeel. Wat je moedertaal ook is, genieten van kunst kunnen en doen we allemaal. Het is daarbij vaak een voordeel als je meer weet over de achtergrond van de kunstwerken die je bewondert, bijvoorbeeld over de taal en het land van herkomst van de kunstenaar.
Start dinsdag 26-09-2023 | 20.00-22:00 | 10 keer

 

Colleges 10 internationale topmusea
Het woord museum is afkomstig van het Griekse woord mouseion; een tempel gewijd aan de Muzen, de Griekse godinnen van de kunsten. En dat zijn hedendaagse musea nog steeds: de onmisbare schatkamers van onze cultuur. Maak kennis met de belangrijkste musea van onze planeet, zonder de hele wereld rond te vliegen. Een ideale inleiding op je toekomstige museumbezoek.
Start donderdag 28-09-2023 | 20.00-22:00 | 10 keer

 

Colleges The swinging states of America
Ga mee op een swingende reis langs de muziekgeschiedenis van de Verenigde Staten. Tien colleges, waarin telkens een andere stad wordt besproken die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van popmuziek. Een verhaal dat ook samenhangt met de strijd voor gelijke rechten van Afro-Amerikanen.
Start vrijdag 29-09-2023 | 14.30-16:30 | 10 keer

Meer informatie over alle programma’s? Deze vind je hier.

Neem contact op

Volg op social media